Θερμές ευχές στον κ. Μιχάλη Δαμιανό για την ανάληψη των καθηκόντων του, ευχαριστίες στην απελθούσα υπουργό της Υγείας κ. Πόπη Κανάρη

Ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος συγχαίρει το νέο υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανό για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του νευραλγικού και ευαίσθητου υπουργείου της Υγείας και εκφράζουμε την ευχή, να συνεχίσει να προάγει την Υγεία προς όφελος των πολιτών, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και ενισχύοντας περεταίρω τον τομέα της Υγείας.

Είμαστε στη διάθεση του κυρίου Δαμιανού για εποικοδομητική συνεργασία στα θέματα που αφορούν τον κλάδο των φαρμακοποιών και την υγειονομική περίθαλψη ευρύτερα.

Ταυτόχρονα ο ΠΦΣ εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην απελθούσα υπουργό Υγείας κ. Πόπη Κανάρη, για τον αφοσιωμένο τρόπο και τις ειλικρινείς προσπάθειες στη βελτίωση του ΓΕΣΥ και στην προώθηση της Δημόσιας Υγείας. Ευχαριστίες για την αγαστή συνεργασία και ίση αντιμετώπιση των Φαρμακοποιών, στον τομέα της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας. Ευχόμαστε στην κυρία Κανάρη, παραγωγική και επιτυχημένη συνέχεια.

 

Τα φαρμακεία μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσία εμβολιασμού κατά του Covid-19

Ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος χαιρετίζει την αναθεώρηση των μέτρων από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, για την αναχαίτιση της νέας υποπαραλλαγής του COVID, η οποία παρουσιάζει έξαρση.  Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό, όπως χρησιμοποιεί προστατευτική μάσκα και διατηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις, κατά την επίσκεψη του και στα φαρμακεία, όπου παρατηρείται αυξημένη προσέλευση για τη διεξαγωγή rapid test, με αρκετούς επισκέπτες να είναι θετικοί στον ιό.

Κόσμος που αντιμετωπίζει κρύωμα και άλλες εποχικές λοιμώξεις, μπορεί επίσης να παρευρίσκεται στο φαρμακείο για την εξασφάλιση φαρμάκων ή εκτέλεση κάποιας συνταγής γιατρού. Η μάσκα είναι απαραίτητη για την αποφυγή μετάδοσης επιβλαβών μικροβίων.

Απόδειξη τούτου, είναι πως ο ταχύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας, είναι το φαρμακείο της γειτονιάς, το οποίο διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των ασθενών κατά την περίοδο της πανδημίας και των αυστηρών μέτρων υγιεινής και περιορισμών.

Σχετικά με το ζήτημα των εμβολιασμών, υπενθυμίζουμε όλους τους αρμοδίους ότι, οι φαρμακοποιοί έχουν την εμπειρία και την κατάλληλη εκπαίδευση – κατάρτιση, για να παρέχουν την υπηρεσία του εμβολιασμού μέσω του φαρμακείου της γειτονιάς και να συμβάλουν  στην ταχύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Πεποίθηση μας είναι πως αυτό προκύπτει από τις ανάγκες των καιρών και την εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε  μεταξύ ασθενών και φαρμακοποιών.

Είμαστε έτοιμοι να διαβουλευθούμε για παροχή της εν λόγω υπηρεσίας στους πολίτες, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία για το κοινό στη διευθέτηση ραντεβού και τη χορήγηση των εμβολίων τόσο κατά του covid-19, όσο και κατά της εποχικής γρίπης.  Η πράξη του εμβολιασμού στο ιατρείο αφαιρεί από τον ασθενή μία από τις επισκέψεις που δικαιούται στον προσωπικό του γιατρό.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού, από τα φαρμακεία της γειτονιάς είναι πρακτική που ακολουθείται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνώς, διασφαλίζοντας τη μέγιστη συμμόρφωση  του κοινού και την ταχύτερη διεκπεραίωση των εμβολιασμών. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι, δεν θα πρέπει να εξαιρεθούν τα φαρμακεία, αλλά να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να προσφερθεί η εν λόγω υπηρεσία και στα φαρμακεία και να είναι υπό την αίρεση του κοινού, το πού θα εμβολιασθεί.

Ο ΠΦΣ καταδικάζει ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία

Ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταδικάζει απερίφραστα τις πληροφορίες αν ευσταθούν, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, για την περίπτωση του προσώπου, το οποίο διερευνάται για πλαστό πτυχίο και ασκεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού χωρίς τα απαραίτητα προσόντα.

Πρωτίστως, τέτοιες ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία και ο ΠΦΣ αναμένει, εφόσον γίνουν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες και κριθεί ένοχος ο φαρμακοποιός ο οποίος έχει καταγγελθεί, να οδηγηθεί άμεσα ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το Συμβούλιο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είμαστε στη διάθεση των Αρχών και των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και ζητούμε επιτακτικά όπως διερευνηθούν εξονυχιστικά οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι και άλλοι φαρμακοποιοί έχουν εξασφαλίσει πλαστό πτυχίο, από συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο λειτούργημα του φαρμακοποιού πρέπει να παραμένει αδιασάλευτη και να μην επιδέχεται αμφισβήτησης. Αποτελεί ζήτημα υψίστης ασφαλείας οι φαρμακοποιοί να πληρούν τις προϋποθέσεις, να κατέχουν αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών και να τιμούν το ρόλο και την αποστολή τους, ως παροχείς πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

18η Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Επαγρύπνησης για τα Αντιβιοτικά

Η 18η  Νοεμβρίου έχει καθοριστεί από το 2008 ως η “Ευρωπαϊκή Ημέρα Επαγρύπνησης για τα Αντιβιοτικά”. Η εκστρατεία αυτή αποτελεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία η οποία συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στόχος της είναι η υποστήριξη των εθνικών εκστρατειών για ορθολογική  χρήση των αντιβιοτικών.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανακάλυψη της πενικιλίνης το 1928 από τον Sir Alexander Fleming έφερε επανάσταση στην ιατρική. Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, η πενικιλίνη χρησιμοποιείται κλινικά για τη θεραπεία ασθενών με λοιμώξεις, μειώνοντας δραματικά τη θνησιμότητα των ασθενών αυτών. Σχεδόν αμέσως μετά, όμως, παρατηρείται το φαινόμενο της αντοχής των βακτηρίων στο αντιβιοτικό αυτό. Από τότε, βέβαια, ένας μεγάλος αριθμός αντιβιοτικών εισήχθησαν σε κλινική χρήση σώζοντας εκατομμύρια ζωές. Η συνεχής όμως εμφάνιση καινούριων μηχανισμών μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά, και η ταχεία εξάπλωση ανθεκτικών βακτηριακών στελεχών απειλούν την αποτελεσματικότητα των πολύτιμων αυτών φαρμάκων. Είναι εμφανές ότι βακτήρια και αντιβιοτικά βρίσκονται σε μια συνεχή μάχη επικράτησης.

Η εμφάνιση και εξάπλωση πολυανθεκτικών μικροβίων αποτελεί μια σοβαρότατη απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία. Λοιμώξεις με πολυανθεκτικά βακτήρια συχνά  οδηγούν σε καθυστέρηση στην έναρξη κατάλληλης αντιβιοτικής θεραπείας, αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, καθώς και αυξημένη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο. Η εμφάνιση δε πανανθεκτικών βακτηριακών στελεχών (δηλαδή βακτηρίων ανθεκτικών σε όλα τα διαθέσιμα αντιβιοτικά φάρμακα) είναι γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς λοιμώξεις με τα βακτήρια αυτά είναι ουσιαστικά μη θεραπεύσιμες.

Η εξάπλωση της μικροβιακής αντοχής οφείλεται εν μέρει στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων. Η βελτίωση των πρακτικών χορήγησης αντιβιοτικών (ορθολογική χρήση αντιβιοτικών) είναι επομένως ύψιστης σημασίας. Ορθολογική χρήση αντιβιοτικών σημαίνει να χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά μόνο όταν χρειάζεται (δηλαδή για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων). Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά εναντίον ιογενών λοιμώξεων (όπως η γρίπη ή το κρυολόγημα) άρα δεν πρέπει να χορηγούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ορθολογική χρήση αντιβιοτικών, επίσης, σημαίνει να χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά στη σωστή δόση και για τη σωστή διάρκεια, και να χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά με στενό φάσμα δράσης όταν αυτό είναι δυνατό. Η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών αποτελεί ευθύνη όλων μας, επαγγελματιών υγείας και ασθενών.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά από συνταγή ιατρού ο οποίος μας έχει εξετάσει. Δεν φυλάμε αντιβιοτικά για μεταγενέστερη χρήση και δεν χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά που έχουν περισσέψει από προηγούμενες θεραπείες. Δεν δίνουμε σε άλλους αντιβιοτικά που μας έχουν περισσέψει.

Συστάσεις προς Φαρμακοποιούς 

Η Εθνική Επιτροπή Ενιαία Υγεία για την Αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής, εξέδωσε συστάσεις προς τους φαρμακοποιούς και υπό το σύνθημα “Μαζί μπορούμε να περιορίσουμε το πρόβλημα της Μικροβιακής Αντοχής”, ζητεί τη στήριξη των φαρμακοποιών στην καταπολέμηση της
ανησυχητικά αυξανόμενης μικροβιακής αντοχής στη χώρα μας.

Δυστυχώς, αναφέρεται στην επιστολή, η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης αντιβιοτικών και συνεπακόλουθης μικροβιακής αντοχής.

“Ως Φαρμακοποιοί έχετε την ευθύνη να στηρίξετε την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών διασφαλίζοντας ότι τα αντιβιοτικά θα παραμείνουν πολύτιμα και δραστικά. Επιπλέον, έχετε να διαδραματίσετε καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση τωνασθε νών βοηθώντας τους να κατανοήσουν τη σημασία της υπεύθυνης χρήσης των αντιβιοτικών. Σας αποστέλλουμε ενημερωτικό έντυπο για τους ασθενείς σας με θέμα την υπεύθυνη χρήση αντιβιοτικών”.

Στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ημέρας (http://antibiotic.ecdc.europa.eu) και της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επαγρύπνησης για τα Αντιβιοτικά (http://www.who.int/who-campaigns/world-antibiotic-awareness-week) παρέχεται συμπληρωματικό ενημερωτικό υλικό καθώς και σύνδεσμοι για την προώθηση της συνετής χρήσης των αντιβιοτικών. Επιπλέον στον σύνδεσμο (https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/Antimicrobial%20resis-
tance%20surveillance%20in%20Europe%202023%20-%202021%20data.pdf) βρίσκεται η τελευταία έκθεση του ECDC με θέμα δεδομένα επιτήρησης της μικροβιακής αντοχής στις χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Μήνυμα Προέδρου ΠΦΣ στον ΟΑΥ: Βιώσιμα φαρμακεία, ποιοτική εξυπηρέτηση πολιτών

Τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών φαρμακείων του ΓΕΣΥ με αύξηση του προϋπολογισμού, διεκδικεί ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, μετά και τα συμπεράσματα της μελέτης που έχει εκπονήσει η PWC για λογαριασμό των φαρμακοποιών. Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Πλούταρχος Γεωργιάδης σε παρέμβαση του στα ΜΜΕ, εξέφρασε τη βούληση να καταλήξουν σε συμφωνία με τον ΟΑΥ, χωρίς να σημαίνει ότι θα δώσουν λευκή επιταγή για τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΟΑΥ.

Παρακολουθήστε εδώ την παρέμβαση του Προέδρου του ΠΦΣ στην τηλεόραση ΣΙΓΜΑ :

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΜΚΚ 1110 (1)

Κατά τη συνάντηση με τον ΟΑΥ στην παρουσία και εκπροσώπων της PWC, που είναι οι οικονομικοί σύμβουλοι των φαρμακοποιών, ο κύριος Γεωργιάδης ανέφερε ότι ανταλλάγησαν απόψεις, τέθηκαν προφορικά κάποιες προϋποθέσεις, ωστόσο θα αναμένει γραπτώς τις τοποθετήσεις του ΟΑΥ για να διαβουλευθεί με τα μέλη του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου και να αποστείλουν γραπτώς την απάντηση τους.

Για το θέμα συγκεκριμένων βιταμινών, τις οποίες ασθενείς αναμένουν στην ουρά των κρατικών φαρμακείων, ενώ θα μπορούσαν να τις εξασφαλίζουν από το φαρμακείο της γειτονιάς, ο κύριος Γεωργιάδης σημείωσε ότι, πρόκειται για σκευάσματα συγκεκριμένων ομάδων ασθενών, τα οποία δεν μπορούν να διευρυνθούν. Τα συμπληρώματα διατροφής υπενθύμισε περιλαμβάνονταν στα παράπλευρα οφέλη για την εισχώρηση των φαρμακείων στο ΓΕΣΥ.

Διακυβεύεται είπε ο Πρόεδρος του ΠΦΣ, η βιωσιμότητα των φαρμακείων, ώστε να μπορούν οι φαρμακοποιοί να παράσχουν ποιοτική εξυπηρέτηση στους πολίτες.

Mήνυμα της FIP για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών: «Αφήστε τα φαρμακεία να κάνουν περισσότερα»

Στις 25 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού. Το θέμα του φετινού εορτασμού ανακοίνωσε η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (International Pharmaceutical Federation – F.I.P.), το παγκόσμιο όργανο εκπροσώπησης 4 εκατομμυρίων φαρμακοποιών και επιστημόνων φαρμακευτικής το οποίο σχετίζεται επίσημα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από το 1948.

Σύμφωνα λοιπόν με την F.I.P. σε μια εποχή που τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο ανακάμπτουν από την κρίση του COVID-19 και υπάρχει γενική συναίνεση στο ότι απαιτείται επείγουσα δράση για τις υπηρεσίες υγείας για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών, η φετινή εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιών παρουσιάζει ευκαιρίες για αύξηση της ευαισθητοποίησης των φαρμακοποιών ως μίας έξυπνης λύσης (σ.σ. ενίσχυσης) για τα συστήματα υγείας.

Η F.I.P. σημειώνει ότι η COVID-19 παρουσίασε αναμφισβήτητα στοιχεία για τις δυνατότητες του επαγγέλματος του φαρμακοποιού να υποστηρίζει τα συστήματα υγείας. Σύμφωνα με την η Αμερικανική Ένωση Φαρμακοποιών, οργάνωση-μέλος της FIP, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ομάδες φαρμακείων στις ΗΠΑ παρείχαν πάνω από 350 εκατομμύρια κλινικές παρεμβάσεις με τη μορφή τεστ για την COVID, εμβολιασμών, φροντίδας και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Πολλοί διεθνείς οργανισμοί και δεξαμενές σκέψης ορίζουν ότι ένα σύστημα υγείας που λειτουργεί σωστά πρέπει να παρέχει: προσιτή και αξιόπιστη παροχή φαρμάκων και τεχνολογιών· εκπαιδευμένους και κινητροδοτημένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας· καλή υποδομή (συμπεριλαμβανομένης της όσο το δυνατό καλύτερης διοίκησης)· τεκμηριωμένες πολιτικές· ισχυρά σχέδια και επαρκή χρηματοδότηση. Πέρα από κάθε αμφιβολία, το φαρμακείο είναι απαραίτητο για την πρόσβαση στην υγεία, μια ασφαλή αλυσίδα εφοδιασμού και υπεύθυνης χρήσης φαρμάκων. Η FIP υποστηρίζει το επάγγελμα σε αυτούς τους βασικούς ρόλους, αλλά εργάζεται επίσης για να αναδιαμορφώσει την πρακτική, την επιστήμη, την εκπαίδευση και το εργατικό δυναμικό με τους αναπτυξιακούς στόχους της και τους διαθέσιμους πόρους, υποστηρίζοντας εθνικούς οργανισμούς με παγκόσμιες εκθέσεις/δηλώσεις που αφορούν την πολιτική (σ.σ. που αφορά το φαρμακείο και τους φαρμακοποιούς) και καλώντας τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για την υγεία και να βελτιώσουν το περιβάλλον για τους επαγγελματίες υγείας.

Η αποστολή της FIP, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «είναι να υποστηρίξει την παγκόσμια υγεία, επιτρέποντας την πρόοδο της φαρμακευτικής πρακτικής, επιστήμης και εκπαίδευσης. Ας πάρουμε ως παράδειγμα το κοινοτικό φαρμακείο. Αυτός ο τομέας του επαγγέλματος ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη μέσω της παροχής συμβουλών, πληροφοριών και εκπαίδευσης, διαλογής, προσυμπτωματικού ελέγχου/τεστ και παραπομπής (σ.σ. για ιατρική περίθαλψη), χορήγησης εμβολίων, συνταγογράφησης, μείωσης πολυφαρμακευτικής αγωγής και παρακολούθησης. Ωστόσο, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα άλλων αναγκών που μπορούν να καλυφθούν από τους κοινοτικούς φαρμακοποιούς, γεγονός που θα ανακουφίσει την πίεση και θα εξοικονομήσει χρόνο για άλλους τομείς του συστήματος υγείας. Καθώς πρόκειται για τους ειδικούς στα φάρμακα, θα μπορούσε να επιτραπεί σε περισσότερους φαρμακοποιούς να συνταγογραφήσουν και να ξεκινήσουν φαρμακευτική αγωγή. Οι φαρμακοποιοί έχουν επίσης τις δεξιότητες να αναλάβουν τη διαχείριση ασθενών με μακροχρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης. Απαιτούνται βελτιώσεις και πρόοδος σε όλες τις χώρες και τις περιοχές του κόσμου εάν θέλουμε να επιτύχουμε καθολική κάλυψη υγείας».

Το μήνυμα της FIP για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών 2023 είναι σαφές: «Αφήστε τα φαρμακεία να κάνουν περισσότερα».

Η εκστρατεία της F.I.P. για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών είναι, όπως αναφέρεται, «μια ευκαιρία για το φαρμακείο να γιορτάσει τα επιτεύγματά του στην υποστήριξη των κοινωνιών, αλλά και να κάνει γνωστή την αξία και τις περαιτέρω δυνατότητές του στη βελτίωση της υγείας».

Η F.I.P. καλεί τους φαρμακοποιούς να συμμετέχουν στην εκστρατεία αυτή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών (25 Σεπτεμβρίου) σηματοδοτεί την επέτειο από την ίδρυση της F.I.P. το 1912 και εγκρίθηκε ως μέρα εορτασμού από το Συμβούλιο της F.I.P. το 2009. Ως εκ τούτου, η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιών διευθύνεται από την F.I.P. κάθε χρόνο, με το θέμα που επιλέγεται από το Γραφείο της. Το 2020, η FIP δημιούργησε επίσης την Παγκόσμια Εβδομάδα Φαρμακείου, επεκτείνοντας τους εορτασμούς ολόκληρου του επαγγέλματος με προσανατολισμό την κάλυψη όλων των τομέων του επαγγέλματος του φαρμακείου. Οποιαδήποτε αναφορά στην «Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών» ή στην «Παγκόσμια Εβδομάδα Φαρμακείου» θα πρέπει, επομένως, να περιλαμβάνει τη F.I.P.

Ο Πλούταρχος Γεωργιάδης, νέος Πρόεδρος του Παγκυπρίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Ο Πλούταρχος Γεωργιάδης είναι ο νέος πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου(ΠΦΣ), ο οποίος παρέλαβε σκυτάλη από την κυρία Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, η οπόία υπηρέτησε από τη θέση της Προέδρου τρεις διαδοχικές θητείες.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, καταρτίστηκε σε Σώμα ως εξής:

Αντιπρόεδρος : Πέτρος Πετρίδης
Γραμματέας : Έμιλη Μαυροκορδάτου

Ταμείας : Έλενα Παστελλίδου

Ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Πλούταρχος Γεωργιάδης, σε μήνυμά του, απεθύνει θερμές ευχαριστίες στην Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, η οποία-όπως τονίζει- για μια δεκαετία πρωταγωνίστησε σε μάχες που αφορούν στον κλάδο και συνέβαλε να βρίσκεται το φαρμακείο και οι υπηρεσίες του, στο βάθρο που του αρμόζει.

«Mε τη στάση των φαρμακείων κατά την περίοδο του COVID, αποδείξαμε πως είμαστε προστιθέμενη αξία για τον πολίτη και μπορούμε να συνεχίσουμε ως άξιοι παροχείς υπηρεσιών», αναφέρει απευθυνόμενος στα μέλη του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Η κυρία Ισσέγιεκ καταλήγει, “ούσα στο πηδάλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου, άνοιξε το δρόμο για νέους ορίζοντες στο ΓΕΣΥ, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τον ΟΑΥ και όλους τους εμπλεκομένους. Οι θέσεις και απόψεις της αποτελούν διαχρονικές θέσεις του Παγκύπριου Συνδέσμου Φαρμακοποιών”.

Ο κύριος Γεωργιάδης στέλνει το μήνυμα ότι: “Οι προσπάθειες για καλύτερες μέρες συνεχίζονται και με συλλογικότητα θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε λύσεις στα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στον κλάδο μας”.

Διάλογο για την απόρριψη αποβλήτων φαρμάκων, ζητούν οι φαρμακοποιοί

Tέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι θα εφαρμοστεί η απόρριψη αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων στα φαρμακεία, με πολλές ασάφειες να υπάρχουν γύρω από το όλο θέμα και τους φαρμακοποιούς να καλούν τους αρμοδίους σε διάλογο για επίλυση των προβληματισμών τους.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, τα θέματα που προκύπτουν είναι η επιμόρφωση των πολιτών, οι ευθύνες που ανατίθενται στα φαρμακεία για έλεγχο των φαρμάκων καθώς κάποια θα απαγορεύεται να απορρίπτονται, ποιοι θα επιθεωρούν, αλλά και το γεγονός ότι ενώ η συλλογή από πολίτες θα γίνεται στα φαρμακεία τα ίδια δεν θα έχουν δικαίωμα απόρριψης στους κάδους των δικών τους αποβλήτων.

Διευκρίνισε ότι δεν αντιτίθενται στην ανάγκη επίλυσης του θέματος περισυλλογής των αποβλήτων φαρμάκων, τουναντίον στηρίζουν και υποστηρίζουν. «Επί της ουσίας, είμαστε δίπλα στην προσπάθεια», σημείωσε, διότι αν δεν χρησιμοποιηθεί το φαρμακείο της γειτονιάς δεν θα υπάρξει συμμόρφωση από τον κόσμο. «Ο κόσμος θα μπει στον κόπο να πάρει τα απόβλητα και μη χρησιμοποιημένα φάρμακα στο φαρμακείο που είτε είναι δίπλα στη δουλειά του ή κοντά στο σπίτι του. Αν πρέπει να πάει σε πράσινα σημεία κ.λπ. ένα μεγάλο ποσοστό δεν θα συμμορφωθεί, με αποτέλεσμα να πετά τα φάρμακα στα σκουπίδια με ό,τι συνεπάγεται για το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα να είναι εμπλεκόμενο το φαρμακείο της γειτονιάς, συνέχισε, τονίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί πρέπει να εισακουστούν για όλα αυτά που τους απασχολούν.

«Είναι λυπηρό να είμαστε από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς τη διαχείριση αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων αλλά και οι φαρμακοποιοί να αναγκαζόμαστε καθημερινά να πληροφορούμε τους πελάτες μας, οι οποίοι διερωτώνται πού να απορρίψουν τα ληγμένα φάρμακα και ειδικά Ευρωπαίοι πολίτες που στη χώρα τους έχει ρυθμιστεί το θέμα κι εμείς να ενημερώνουμε ότι η επιλογή τους είναι τα κοινά σκουπίδια, γνωρίζοντας την ίδια ώρα την βλαπτική επίπτωση που αυτό έχει στο περιβάλλον», είπε.

Ως Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, συνέχισε η κ. Πιέρα, έχουμε θέσει ψηλά το θέμα στις προτεραιότητες μας, λαμβάνοντας μέρος σε συζήτηση στη Βουλή που άρχισε εδώ και δέκα χρόνια όπου πήγαιναν κανονισμοί στη Βουλή, απορρίπτονταν, ενώ παγιοποιήθηκε το θέμα κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού

«Τελευταία όταν ψηφίστηκε η νέα νομοθεσία, αρχές Μαρτίου 2023, γινόταν αναφορά σε επτά συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 29/9/2021 και 22/2/2023, όπου εμείς κληθήκαμε μια ή δύο φορές για να εκφράσουμε τις απόψεις μας για ένα θέμα που μας αφορά άμεσα και καλούμαστε να διαδραματίσουμε ένα από τους πιο σημαντικούς ρόλους, αυτό της παραλαβής των αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων από το κοινό», πρόσθεσε.

Θεωρώ, είπε, ότι αν είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες, οι επιφυλάξεις μας θα ήταν πολύ λιγότερες. Όπως είναι και η αρχή γενικότερα της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των ληγμένων, ανέφερε, είναι ξεκάθαρο ότι ο ρυπαίνων πληρώνει και στην περίπτωση αυτή ο ρυπαίνων είναι οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας των φαρμάκων, αυτοί που έχουν τη χονδρική πώληση των φαρμάκων, όπως και η βιομηχανία.

Στο μεταξύ, η νομοθετική εξουσία αφήνει τον τρόπο συλλογής των αποβλήτων σε απόφαση των παραγωγών μέσω ατομικών ή συλλογικών συμβάσεων συλλογής αποβλήτων, τα οποία θα αδειοδοτούνται από το Υπουργείο Γεωργίας, κάτι που δημιουργεί ανασφάλεια στα μέλη του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου που κρίνουν ότι η όλη διαδικασία θα έπρεπε να ρυθμιστεί με κανονισμούς από τη Βουλή. Αφηνόμαστε τώρα στους εισαγωγείς, συνέχισε η κ. Πιέρα, να αποφασίσουν για το μέγεθος των κάδων, τη συχνότητα συλλογής από τα συστήματα, πού θα πρέπει να βρίσκονται οι κάδοι, εντός και εκτός του φαρμακείου.

«Για μια δωρεάν υπηρεσία που προσφέρουν τα φαρμακεία θα γίνονται επιθεωρήσεις από επιθεωρητές που δεν γνωρίζουμε αν θα είναι επιθεωρητές των φαρμακευτικών υπηρεσιών ή άλλοι επιθεωρητές που ενδεχομένως να είναι και γνώστες των φαρμάκων. Για όλα αυτά δεν έχουμε ενημερωθεί», ανέφερε.

«Παράλληλα ζητήσαμε ως ουσιώδες αντιστάθμισμα στον σημαντικότατο αυτό ρόλο που θα έχει το φαρμακείο με δωρεά συλλογή των αποβλήτων να υπάρχει και η δυνατότητα απόρριψης φαρμακευτικών προϊόντων των φαρμακείων, κάτι που αντίθετα στη νέα νομοθεσία τέθηκε ως απαγόρευση και φαίνεται ότι μόνο τα οικιακά απόβλητα κι όχι τα απόβλητα των παροχέων μπορούν να ρυθμιστούν μέσω αυτού του συστήματος», πρόσθεσε.

Είχαμε τονίσει, συνέχισε, ότι δεν υπάρχει χρόνος από τον φαρμακοποιό να ελέγξει τα σακουλάκια με τα φάρμακα που θα φέρνουν οι πολίτες και αντί αυτού στη νέα νομοθεσία υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις ομάδων φαρμακευτικών προϊόντων, που δεν συζητήθηκαν με τον Σύλλογο.

Οι κανονισμοί, όπως είπε, αναφέρονται σε εξαιρέσεις για εξειδικευμένα φάρμακα, τα οποία ούτε καν διατίθενται από τα φάρμακα, για ελεγχόμενα φάρμακα και για δοκιμαζόμενα φάρμακα, που είναι πολύ δύσκολο για τον φαρμακοποιό να τα διαχωρίσει διότι δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος και πολλές φορές ούτε και η γνώση.

«Ζητήσαμε να γίνει επιμόρφωση των πολιτών για το τι σημαίνει στοιχειώδης και πρωτογενής συσκευασία μέσω των μέσων ενημέρωσης γιατί δεν θα έχει χρόνο ο φαρμακοποιός να διαχωρίζει τις συσκευασίες. Θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση ούτως ώστε ο πολίτης να ξέρει πώς απορρίπτει τα φάρμακα», συμπλήρωσε.

Φρένο στις διπλές συνταγογραφήσεις φαρμάκων βάζει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας

Τις συνταγές φαρμάκων στο ΓεΣΥ επιχειρεί να συγυρίσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας μετά τη διαπίστωση ότι σε αρκετές περιπτώσεις, για τους ίδιους ασθενείς υπήρχαν καταχωρημένες στο λογισμικό του συστήματος συνταγές στις οποίες περιλαμβάνονταν φάρμακα της ίδιας κατηγορίας των οποίων η ταυτόχρονη λήψη δεν ενδείκνυται ή υπήρχαν συνταγές διαφορετικών γιατρών στις οποίες περιλαμβάνονταν επίσης φάρμακα της ίδιας κατηγορίας με αποτέλεσμα να γίνονται καταχρήσεις.

Οι ασθενείς εκτελούσαν σε μηναία βάση όλες τις συνταγές τους και έπαιρναν από τα φαρμακεία του ΓεΣΥ φάρμακα τα οποία τους ήταν αχρείαστα ή έπαιρναν ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που πραγματικά χρειάζονταν για τη διάρκεια ενός μήνα.

Ο ΟΑΥ αποφάσισε να προχωρήσει σε κάποιες νέες ρυθμίσεις στο λογισμικό του ΓεΣΥ με στόχο να ασκηθεί μεγαλύτερος έλεγχος και να αποφεύγονται φαινόμενα τα οποία ενδεχομένως να οδηγούν σε καταχρήσεις στο σύστημα.

Πλέον το λογισμικό, δεν θα επιτρέπει την συνταγογράφηση φαρμάκων τα οποία ανήκουν στην ίδια κατηγορία αλλά η ταυτόχρονη λήψη τους δεν ενδείκνυται.

Η Ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ Γνώσια Αχνιώτου δήλωσε στην εφημερίδα ο Φιλελεύθερος ότι, «Όπως διαπιστώθηκε αρκετοί γιατροί, μπορεί να συνταγογραφούσαν στον ασθενή τους ένα σκεύασμα το οποίο στη συνέχεια έκριναν ότι δεν ήταν το καταλληλότερο και προχωρούσαν στην πρόσθεση στην ίδια συνταγή ενός δεύτερου σκευάσματος της ίδιας κατηγορίας χωρίς να διαγράψουν το πρώτο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ασθενής να πηγαίνει στο φαρμακείο και να παίρνει και τα δύο σκευάσματα, εάν επρόκειτο εννοείται για επαναλαμβανόμενες συνταγές». Επίσης, «στο σύστημα υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο προσωπικός γιατρός συνταγογραφεί αρχικά ένα σκεύασμα και μετά ο ασθενής επισκέπτεται ειδικό γιατρό και συνταγογραφεί και ο ειδικός γιατρός και πάλι φάρμακο της ίδιας κατηγορίας».

Περιορισμοί σημείωσε η κ. Αχνιώτου, είχαν εφαρμοστεί εδώ και καιρό και αφορούσαν αντίστοιχα και ανταλλάξιμα φάρμακα των οποίων η παράλληλη συνταγοράφηση επίσης δεν επιτρέπεται «και τώρα προχωρήσαμε και σε αυτή την απαγόρευση».

Επιστολή σε όλους τους γιατρούς 

Στην ενημερωτική επιστολή που έλαβαν όλοι οι γιατροί, αναφέρεται ότι ως μεταβατικό στάδιο «έχει ληφθεί πρόνοια ώστε η συνταγογράφηση φαρμάκου που ανήκει στην ίδια ομάδα με φάρμακο για το οποίο υπάρχει ήδη συνταγή σε ισχύ, να επιτρέπεται στην περίπτωση επαναλαμβανόμενων συνταγών εάν κατά την έκδοση νέας συνταγής εκκρεμεί μόνο η εκτέλεση της τελευταίας επανάληψης για τη συνταγή σε ισχύ.

Με την απαγόρευση, οι γιατροί τη στιγμή που θα καταχωρούν σκεύασμα το οποίο ανήκει σε κατηγορία στην οποία επίσης ανήκει άλλο ήδη συνταγογραφημένο φάρμακο, θα βλέπουν στον υπολογιστή τους την σχετική ενημέρωση και θα έχουν τις εξής επιλογές:

• Είτε δεν θα προβαίνουν σε έκδοση νέας συνταγής σε περίπτωση που υπάρχει υφιστάμενη συνταγή σε ισχύ.

• Θα ακυρώνουν τη παλιά συνταγή (εάν την είχαν εκδώσει οι ίδιοι) και έπειτα να εκδίδουν νέα.

• Σε περίπτωση που η υφιστάμενη συνταγή στο σύστημα έχει εκδοθεί από άλλο ιατρό και πρέπει να ακυρωθεί, να επικοινωνούν με τον ιατρό που την έχει εκδώσει για ενημέρωση και ακύρωση της συνταγής.

«Στην περίπτωση που πρέπει να γίνει ακύρωση συνταγής η οποία περιλαμβάνει και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, δεν υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης μόνο ενός προϊόντος και ως εκ τούτου πρέπει να ακυρωθούν όλα τα προϊόντα και να εκδοθεί νέα συνταγή».

Μάχη με τις ελλείψεις φαρμάκων

Επιβάλλεται ταχύτερη ενημέρωση από τις εταιρείες εισαγωγής, λέει ο ΟΑΥ

Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι καθημερινό φαινόμενο, δεν αφορούν μόνο την Κύπρο και δεν σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ, ξεκαθάρισε μιλώντας στον «Φ» η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ Γνώσια Αχνιώτου, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι «υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες, ο οργανισμός θα μπορούσε να ενεργήσει ταχύτερα και να προχωρήσει σε διαδικασίες εξασφάλισης φαρμάκων για τα οποία δεν υπάρχουν αντίστοιχα σκευάσματα, εάν και οι φαρμακευτικές εταιρείες μας ενημέρωναν έγκαιρα για τις διαφαινόμενες ελλείψεις».

Δυστυχώς, είπε η κ. Αχνιώτου, «υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η ενημέρωση της οποίας τυγχάνουμε από τις εταιρείες για τις ελλείψεις που διαβλέπουν ότι θα προκύψουν σε σκευάσματα τους δεν είναι έγκαιρη και ως εκ τούτου, μέχρι που να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες δημιουργείται κενό στην αγορά».

Αυτή τη στιγμή, είπε, «ως γνωστό έχουμε το πρόβλημα με τα αντισταμινικά σιρόπια για παιδιά. Στον κατάλογο φαρμακευτικών προϊόντων του ΓεΣΥ είναι εγγεγραμμένα τρία τέτοια σιρόπια. Ωστόσο διαθέσιμο στην αγορά είναι μόνο το ένα από αυτά το οποίο είναι κατάλληλο μόνο για παιδιά 6 ετών και άνω και 20 κιλών και άνω. Τα άλλα δύο σκευάσματα βρίσκονται προσωρινά σε έλλειψη αφού αν και κάποιες ποσότητες, όπως είχαμε ενημερωθεί, έφθασαν στην Κύπρο τον περασμένο Μάιο, δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες του καλοκαιριού».

Ο ΟΑΥ, πρόσθεσε, «έχει ενημερωθεί από την εταιρεία εισαγωγής ότι αναμένονται στην Κύπρο εντός Αυγούστου μεγάλες ποσότητες για τα δύο αυτά σκευάσματα. Ωστόσο, μέχρι τότε και με στόχο να καλυφθούν τα κενά που ήδη υπάρχουν στην αγορά, ο οργανισμός έχει προχωρήσει σε εναλλακτικές λύσεις μετά από συνεννόηση με τον ΟΚΥπΥ και συγκεκριμένα, ο ΟΑΥ θα εξασφαλίσει από τον ΟΚΥπΥ παρόμοιο σκεύασμα το οποίο δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο του ΓεΣΥ αλλά χρησιμοποιείται για ενδονοσοκομειακή χρήση. Ευελπιστούμε ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά μέχρι που να φθάσουν στην Κύπρο οι νέες ποσότητες».

Σε κάθε περίπτωση, είπε καταλήγοντας η κ. Αχνιώτου, «οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αμέσως μόλις ειδοποιηθούμε από τις εταιρείες εισαγωγής για μια έλλειψη, προχωρούμε στις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να εξασφαλιστούν ποσότητες μέσω της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών του υπουργείου Υγείας, για τα σκευάσματα στα οποία δεν υπάρχουν άλλα αντίστοιχα φάρμακα. Μέχρι τώρα στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ συχνά ελλείψεις, μπορούμε και καλύπτουμε, ευτυχώς τις ανάγκες μας, στις περισσότερες περιπτώσεις, με αντίστοιχα φάρμακα τα οποία υπάρχουν».

πηγή : Φιλελεύθερος

Χρίστος Πέτρου: Το φαρμακείο, μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Με νόμους του 1970 και του 1980, με απηρχαιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές και με την λογική του «ο φαρμακοποιός, είναι πίσω από τον πάγκο και απλώς πουλά φάρμακα», εξακολουθούν να λειτουργούν τα φαρμακεία στην Κύπρο, τη στιγμή που, όπως τονίζει σε συνέντευξη του στον «Φ» ο πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χρίστος Πέτρου, «τα φαρμακεία στον υπόλοιπο κόσμο έχουν μετεξελιχθεί σε μονάδα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

«Είναι αποδεδειγμένο μέσα από μελέτες, αλλά και από οικονομικά δεδομένα κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η αμειβόμενη παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας από τα φαρμακεία μειώνει τις δαπάνες υγείας και συνεισφέρει στη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας», ανέφερε ο κ. Πέτρου και εξήγησε: «Η παροχή κινήτρων στα φαρμακεία (και η ανάλογη πιστοποίηση φαρμακείων/φαρμακοποιών) για παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας στο ΓεΣΥ θα συνεισφέρει στη βιωσιμότητα του συστήματος. Θα συνεισφέρει στη μείωση της πολυφαρμακίας, στην ορθολογική χρήση των φαρμάκων, στην αντιμετώπιση ανεπιθύμητων ενεργειών, στην έγκαιρη διάγνωση και παραπομπή κ.ο.κ».

Η νομοθεσία που διέπει τηλειτουργία των φαρμακείων και των φαρμακοποιών, χρονολογείται προπολεμικά, είπε ο κ. Πέτρου, παραπέμποντας μάλιστα και σε πρόνοιες του νόμου οι οποίες αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: «Μιλώντας για την φαρμακευτική νομοθεσία υπάρχει ανάγκη για συνολική αναθεώρηση. Αρκεί να σας πω ότι μόλις προ διετίας καταφέραμε με την βούληση της προέδρου του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου να αλλάξει ο κώδικας δεοντολογίας των φαρμακοποιών για πρώτη φορά από το 1970, ενώ η νομοθεσία περί φαρμακοποιών χρονολογείται προπολεμικά. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο «δύναται να διατάξη όπως ο Φαρμακοποιός πληρώση υπό τύπον προστίμου ποσόν μη υπερβαίνον τας πεντακοσίας λίρας». Νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο».

Αυτό, τόνισε, «δεν μπορεί να συνεχίζεται και στην σύγχρονη εποχή». Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, είπε,  «το φαρμακείο έχει μετατοπίσει το επίκεντρο των δράσεων του από το φάρμακο (προϊόν) και την απλή προμήθειά του για την αντιμετώπιση του ασθενούς ή στην εκτέλεση συνταγών γαληνικών σκευασμάτων, σε ένα κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας με επίκεντρο τον ασθενή. Τα φαρμακεία έχουν μετατραπεί σε κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας και αποτελούν πλέον μέλη ενοποιημένων ιατρικών-φαρμακευτικών δικτύων, παρέχοντας ένα σημαντικό φάσμα υπηρεσιών. Το μοντέλο λοιπόν αλλάζει, και πρέπει να περάσει από τον εγκλωβισμό της φαρμακευτικής φροντίδας του «επίκεντρο το ΓεΣΥ (προϊόν/κουτί)», στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα όπου η φροντίδα πρέπει να εστιάζεται και στο υγιές άτομο, στην πρόληψη και ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

 

Οι ρόλοι, τα καθήκοντα και οι ευθύνες πλέον των φαρμακοποιών ενσωματώνουν νέες δεξιότητες που αποκτούν οι νέοι φαρμακοποιοί και αντανακλούν τις νέες κοινωνικές απαιτήσεις και προκλήσεις της υγείας.  Όραμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φαρμακευτικής, είναι να δούμε τους κοινοτικούς φαρμακοποιούς να αναγνωρίζονται ως βασικοί επαγγελματίες υγείας, κάτι που γίνεται ήδη σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα αυτό έγινε με νομοθετική ρύθμιση το 2019, έτσι «οι αδειούχοι φαρμακοποιοί μπορούν να προβαίνουν σε συγκεκριμένες πράξεις πρωτοβάθμιας υγείας με στόχο την απρόσκοπτη συνέχεια της φροντίδας του πληθυσμού σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας». Η ρύθμιση έδωσε στους φαρμακοποιούς το δικαίωμα να κάνουν εμβολιασμούς, όπως για παράδειγμα για την γρίπη, αλλά και αντιτετατικό ορό, γεγονός που μετέτρεψε τα φαρμακεία σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Είναι αποδεκτό από μελέτες ότι η συνεισφορά των φαρμακοποιών στην πρωτοβάθμια φροντίδα συμβάλλει στη μείωση των ανισοτήτων και στη μείωση του κόστους στην υγεία»

Παράλληλα όμως με την αλλαγή του ρόλου τους, οι φαρμακοποιοί έχουν να αντιμετωπίσουν κι άλλες προκλήσεις. Όπως εξηγεί ο κ. Πέτρου, «ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει ρυθμιστικές και οικονομικές προκλήσεις καθώς και νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από τη τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη. Η φαρμακευτική σήμερα, ως επιστήμη, δεν είναι η ίδια που ήταν πριν δέκα ούτε καν πριν πέντε χρόνια. Είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη επιστήμη και υπάρχει ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση: η συνεχής προσαρμογή, και αυτή η προσαρμογή με το σήμερα ή το αύριο δεν μπορεί να γίνεται με νομοθεσίες και όρους του ‘70 του ‘80. Οι βασικές νομοθεσίες που ρυθμίζουν την άσκηση της φαρμακευτικής στην Κύπρο, θέλουν νοικοκύρεμα και γράψιμο ξανά από την αρχή αφού ο αποικιοκρατικός νόμος (Περι Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων Κεφ.254) υπόκειται μεν σε τακτικές εναρμονιστικές, με την Ευρωπαϊκή ννομοθεσία, τροποποιήσεις και προσαρμογές, έχει όμως ένα σωρό μη ενεργές πρόνοιες και διατηρεί ένα απηρχαιωμένο μοντέλο ρύθμισης του επαγγέλματος με την λογική των Συμβουλίων.

Η ρύθμιση του φαρμακευτικού επαγγέλματος γίνεται από το Συμβούλιο Φαρμακευτικής αποτελούμενο από 4 φαρμακοποιούς του ιδιωτικού τομέα και 3 του δημόσιου να ρυθμίζει από διανυκτερεύσεις, θερινές άδειες, άδειες ασκήσεως επαγγέλματος και επιθεωρήσεις. Αυτό το μοντέλο είναι ξεπερασμένο, και πρέπει οι αλλαγές να αρχίσουν από εκεί. Ελπίζω ότι με την εφαρμογή του σχεδίου προσαρμογής αναγκών που ετοιμάζεται από το υπουργείο Υγείας (capacity planning), και την εφαρμογή της προτεινόμενης νομοθεσίας για τα ποιοτικά πρότυπα στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας, θα εκσυγχρονιστεί το ισχύον πλαίσιο ρύθμισης του επαγγέλματος».

Για το μοντέλο που σήμερα ακολουθείται, με τη λειτουργία των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών οι οποίες υπάγονται στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι το μοντέλο αυτό «δεν είναι καθόλου λειτουργικό». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν είναι καθόλου λειτουργικό το κράτος να ρυθμίζει τα φάρμακα, τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς, αλλά και να ασχολείται ακόμα με εγκρίσεις ονομαστικών αιτημάτων από ασθενείς, μέσω μιας και μοναδικής Υπηρεσίας (Φαρμακευτικές Υπηρεσίες).  Σε ένα γενικότερο σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο αποκέντρωσης εξουσιών και ομαδοποίησης αρμοδιοτήτων, αυτό θα πρέπει να διαχωριστεί, αυτό εξάλλου απαιτεί και η αναδιοργάνωση του τομέα της Υγείας στην χώρα μας».

Υπάρχουν πρακτικές δοκιμασμένες σε άλλα κράτη

Ο δρ Χρίστος Πέτρου τόνισε ακόμη: «Να σας αναφέρω δυο μόνο παραδείγματα, έχοντας πάντα κατά νου ότι, όπως επιβεβαιώνεται από σωρεία μελετών, ο φαρμακοποιός είναι ο πιο εύκολα και άμεσα προσβάσιμος επαγγελματίας υγείας. Μια από τις υπηρεσίες που προτείνεται είναι η «Υπηρεσία Ανασκόπησης Χρήσης Φαρμάκων (Medicines Use Review- MUR).

Το MUR είναι μια προγραμματισμένη και δομημένη διαβούλευση πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ ενός φαρμακοποιού και ενός ασθενή για να συζητήσουν τα φάρμακά του ασθενή, συνταγογραφούμενα και μη. Η ανασκόπηση επικεντρώνεται στο να βοηθήσει στην αύξηση της γνώσης και της κατανόησης των φαρμάκων από τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένου του πώς και γιατί πρέπει να λαμβάνονται. Παρέχει επίσης την ευκαιρία να επισημανθούν τυχόν ζητήματα ανεπιθύμητων ενεργειών ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το φάρμακο και να προτείνονται λύσεις, εάν χρειάζεται.

Η υπηρεσία Ανασκόπησης Χρήσης Φαρμάκων, στοχεύει να βοηθήσει τους ασθενείς να χρησιμοποιούν τα φάρμακά τους πιο αποτελεσματικά και ορθολογικά. Η ανασκόπηση μπορεί να οδηγήσει σε συστάσεις στους συνταγογράφους που να σχετίζονται με την χρήση ή με τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της θεραπείας. Ένας ουσιαστικός στόχος αυτής της δράσης είναι να απαντάται σε κάθε περίπτωση το ερώτημα αν τελικά είναι χρήσιμα όλα τα φάρμακα ή στην ίδια ποσότητα που αναγράφονται στις επαναλαμβανόμενες συνταγές των χρόνιων ασθενών, μειώνοντας την σπατάλη. Σε χώρες που εφαρμόζεται η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει τεκμηριωμένα βοηθήσει στον έλεγχο της συνταγογράφησης».

Μια άλλη υπηρεσία που παρέχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι  η υπηρεσία: «Discharge medicines service». «Η υπηρεσία έχει δημιουργηθεί για να διασφαλίζει την καλύτερη επικοινωνία των αλλαγών στη φαρμακευτική αγωγή ενός ασθενούς όταν φεύγει από το νοσοκομείο και να μειώνει ανεπιθύμητα γεγονότα ή ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, που μπορούν να αποφευχθούν με κατάλληλη συμβουλευτική και παρακολούθηση. Παραπέμποντας ασθενείς στο φαρμακείο μετά το εξιτήριο και παρέχοντας πληροφορίες για τις αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή που έγιναν στο νοσοκομείο, το φαρμακείο μπορεί να υποστηρίξει τους ασθενείς να βελτιώσουν τα αποτελέσματα, να αποτρέψουν βλάβη και να μειώσουν τις επανεισαγωγές. Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν υπολογίσει ότι μέσω αυτής της υπηρεσίας έχουν αποφύγει έως και 22.000 επανεισαγωγές στα νοσοκομεία, τονίζοντας την αξία του φαρμακοποιού της κοινότητας».

Τα σύγχρονα πρότυπα φαρμακευτικής εκπαίδευσης, πρόσθεσε ο κ. Πέτρου, «απαιτούν ακριβώς την εκπαίδευση των μελλοντικών επαγγελματιών ώστε να ανταποκριθούν σε αυτές τις σύγχρονες ανάγκες. Υπάρχει τεχνογνωσία στην Κύπρο για να προσαρμοστεί η φαρμακευτική στα νέα πρότυπα. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Φαρμακευτικής αναγνωρίζει το πρόγραμμα φαρμακευτικής του πανεπιστημίου Λευκωσίας ως κέντρο αναφοράς για την πρωτοβάθμια φαρμακευτική φροντίδα. Φτάνει το κράτος και τα αρμόδια επαγγελματικά σώματα να είναι δεκτικά σε αλλαγές και να δείχνουν την ανάλογη βούληση για προσαρμογή σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Όλοι υπεύθυνοι πρέπει να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν τις αλλαγές ενώ εξαιρετικής σημασίας είναι η συμμετοχή των φαρμακοποιών της κοινότητας σε μοντέλα συνεργατικής φροντίδας και στην ανάδειξη της αξίας της διεπαγγελματικής συνεργασίας».

Καταλήγοντας ο κ. Πέτρου έκανε αναφορά στις σύγχρονες προκλήσεις αλλά και στους στόχους των επιστημόνων της φαρμακευτικής διεθνώς. «Οι στόχοι της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικής αφορούν τόσο στην εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού των φαρμακείων όσο και την φαρμακευτική πρακτική και την επιστήμη. Οι στόχοι για την εξέλιξη του φαρμακείου συνοψίζονται στους τομείς της εξειδίκευσης στα φάρμακα, της φροντίδας με επίκεντρο τον άνθρωπο και τον ασθενή, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία, στις μεταδοτικές ασθένειες, στης διαχείριση των αντιβιοτικών, την πρόσβαση σε φάρμακα, συσκευές και υπηρεσίες φαρμακείου, στην ασφάλεια του ασθενούς μέσα από τη φαρμακοεπαγρύπνηση, την ψηφιακή υγεία (mHealth) και τη βιωσιμότητα του φαρμακείου. Επίσης πρέπει να αναδειχθούν τα φαρμακεία ως κόμβοι επιστημονικής πληροφόρησης (φάρμακα, συμμόρφωση στη θεραπεία, υγεία, ασφάλεια) και να συμμετάσχουν σε εθνικά σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντίστασης καθώς και εφαρμογή σχεδίων ελαχιστοποίησης του κινδύνου που προκύπτει τους όρους αδειών των φαρμακευτικών προϊόντων».

Πηγή: Φιλελεύθερος 

Address

P.O.Box: 20611, 1661 Nicosia

Email

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι​

Social Media

Copyright © 2021. cpa.org.cy Cyprus Pharmaceutical Association

Add to cart