Δημοσιεύματα

Ελένη Πιέρα στο Ygeia-News: Να απαγορευθεί η μεταφορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα

 

 

*Αρκεί να περάσει κάποιος το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, για να διαπιστώσει τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα, με τις ουρές των Ελληνοκυπρίων, στα πρώτα φαρμακεία που συναντούμε.

*Δεν τιμά κανένα κράτος, να αφήνει, εδώ και πολλά χρόνια, τους πολίτες εκτεθειμένους σε τέτοιες καταστάσεις, όπου εμφανώς τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία!

«Δυστυχώς, με γνώμονα μόνο την τιμή του φαρμάκου και παραγνωρίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αγορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας πηγαίνουν στα κατεχόμενα, για την αγορά των  φαρμάκων τους».

Αυτό αναφέρει στο Ygeia-News η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ και προσθέτει:

«Αρκεί να περάσει κάποιος το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, για να διαπιστώσει τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα, με τις ουρές των Ελληνοκυπρίων, στα πρώτα φαρμακεία που συναντούμε.

Ας μην σχολιάσουμε δε, το…delivery φαρμάκων  κατά παραγγελία!

Ασθενείς εκτεθειμένοι σε αγορά φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή (από αντιβιοτικά μέχρι ψυχότροπα και ελεγχόμενα φάρμακα) χωρίς πληροφόρηση για απόσυρση προβληματικών παρτίδων (ας θυμηθούμε τελευταία τι έγινε με την απόσυρση  αντιϋπερτασικών σκευασμάτων βαλσαρτάνης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- καμιά ενημέρωση για Τουρκία και κατεχόμενα!).

Φάρμακα με φύλλο οδηγιών προς τον ασθενή στα τούρκικα, όταν η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει το φύλλο οδηγιών, το οποίο βρίσκεται στο κουτί των φαρμάκων, να είναι στη μητρική γλώσσα του κράτους μέλους, για την ορθή ενημέρωση των ασθενών.

Φαρμακεία τα οποία δεν ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους, όταν τα φαρμακεία στις ελεύθερες περιοχές δέχονται καθημερινά ελέγχους από την αρμόδια αρχή, για τον τρόπο προμήθειας, φύλαξης και διάθεσης φαρμάκων, με γνώμονα πάντα το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών.

Και επιπρόσθετα, με ενδεχόμενο την έκθεση των ανύποπτων ασθενών σε αγορά ψευδεπίγραφων/ πλαστών φαρμάκων, το παραεμπόριο των οποίων ανθεί σε τρίτες χώρες».

Συνεχίζοντας η πρόεδρος του ΠΦΣ, σημειώνει ότι:

«Στα πλαίσια του κοινωνικού αλλά και του επιστημονικού ρόλου του φαρμακοποιού, έχουμε προβεί σε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα με τα πλαστά φάρμακα, με δημοσιογραφική διάσκεψη, παρουσιάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ενημερωτικά φυλλάδια μέσα από όλα τα φαρμακεία.

Θέλουμε, για ακόμα μια φορά, να στείλουμε το μήνυμα στο κοινό, ότι το φάρμακο δεν είναι ένα απλό καταναλωτικό αγαθό, αλλά αντίθετα κάθε αγορά φαρμάκου ισοδυναμεί με αγορά μιας ολοκληρωμένης υπηρεσίας, με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του φαρμάκου, το οποίο καταλήγει στα χέρια του κάθε ασθενή.

Η μόνη ασφαλής αγορά φαρμάκου, παραμένει η αγορά από τα αδειοδοτημένα, από την Κυπριακή Δημοκρατία, φαρμακεία.

Ένα τελευταίο μήνυμα, με πολλούς αποδέκτες, ας είναι, ότι δεν τιμά κανένα κράτος, το οποίο θέλει να αποκαλείται κράτος πρόνοιας, να αφήνει, εδώ και πολλά χρόνια, τους πολίτες εκτεθειμένους σε τέτοιες καταστάσεις, όπου εμφανώς τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία!»

Καταλήγοντας αναφέρει ότι: «Σημερινό δημοσίευμα στον ημερήσιο τύπο, πληροφορεί για σχετική τροποποίηση του κανονισμού για την πράσινη γραμμή, όπου επιτρέπεται μεταφορά μικρών ποσοτήτων φαρμάκων μόνο για προσωπική χρήση! Για μας, αυτά τα ημίμετρα, τα οποία μεταφέρουν την ευθύνη στους ανύποπτους πολίτες, οι οποίοι …υπογράφουν, λέει, ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους, απλά επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας, όπως έχουν πιο πάνω διατυπωθεί. Πάγια θέση του ΠΦΣ, είναι η απαγόρευση μεταφοράς φαρμάκων από τα κατεχόμενα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα, με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας».

 

Πηγή

19 Ιανουαρίου, 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κατά την προγραμματισμένη συνεδρία του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) που έγινε στις 17.1.2018 στα γραφεία της ΟΕΒ, πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιττας, όπου με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους η Πρόεδρος και το ΔΣ του ΠΦΣ ευχήθηκαν σε όλα τα μέλη και τους συνεργάτες καλή χρονιά και επαγγελματική επιτυχία.

 

Στη συνεδρία επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής των φαρμάκων, τον περί φαρμακευτικής και δηλητηρίων τροποποιητικό νόμο του 2017, καθώς και την εκπροσώπηση του ΠΦΣ στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PharmaceuticalGroupoftheEU - PGEU), στις Βρυξέλλες.

 

22 01 2018 2 33 24 μμ

Την περασμένη Τετάρτη (29/11) πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Μοβέμπερ που διοργάνωσε ο ΤΦΣ Λευκωσίας.

 

Ευχαριστούμε τους χορηγούς για την επιτυχία της διοργάνωσης.

 

Επίσης ευχαριστούμε τους Φαρμακοποιούς και τους Φίλους που στήριξαν την συγκεκριμένη διοργάνωση.

 

Πολλές ευχαριστίες στον Τρύφωνα Χριστοδούλου που ανέλαβε την διοργάνωση.

 

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες της διοργάνωσης.

 

Πλούταρχος Γεωργιάδης

Πρόεδρος ΤΦΣ Λευκωσίας

 

Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε για την ενημέρωση και την πρόληψη του ανδρικού καρκίνου. Σας περιμένουμε για καφέ! Τους άνδρες, Φαρμακοποιούς και Φίλους για Ξύρισμα και τις γυναίκες Φαρμακοποιούς και Φίλους για Συμπαράσταση. Στην εκδήλωση θα διατίθενται προς πώληση αναμνηστικά του Μοβέμπερ για στήριξη της προσπάθειας.

 

topikos17

Ηθική και Δεοντολογία στη Φαρμακευτική

 

Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης

6-10 Νοεμβρίου 2017

 

Περισσότερα

P.O.Box: 20611, 1661 Nicosia