Δημοσιεύματα

Ηθική και Δεοντολογία στη Φαρμακευτική

 

Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης

6-10 Νοεμβρίου 2017

 

Περισσότερα

Πραγματοποιήθηκε  σήμερα με μεγάλη επιτυχία εξειδικευμένη ημερίδα του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου με αντικείμενο συζήτησης τον ρόλο του φαρμακοποιού στο ΓΕΣΥ.

Η ημερίδα άνοιξε με εισαγωγικό χαιρετισμό της Πρόεδρου του ΠΦΣ κας Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ η οποία υποστήριξε την αναγκαιότητα τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής του ΓΕΣΥ και αναβάθμισης του ρόλου του φαρμακοποιού με την απόδοση σ΄αυτόν πρόσθετων αρμοδιοτήτων ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ ο οποίος κατέθεσε τους προβληματισμούς της Ομοσπονδίας για την μορφή του ΓΕΣΥ.

Κύριος ομιλητής ο Υπουργός Υγείας Δρ Γιώργος Παμπορίδης ο οποίος ανέλυσε το Νομοθετικό πλαίσιο με ειδική αναφορά στην συνεισφορά και αξιοποίηση των φαρμακοποιών στο ΓΕΣΥ. Ο ΥΥ υποστήριξε την θέση για την αναγκαιότητα εισαγωγής ρυθμίσεων για την καλύτερη γεωγραφική και πληθυσμιακή κατανομή των φαρμακείων στο σύνολο της επικράτειας ώστε να υπάρξει βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.

Η κα Γνώσια Αχνιώτου εκ μέρους του ΟΑΥ ανέλυσε τις βασικές αρχές παροχής υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας και τις σκέψεις του ΟΑΥ για συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ενώ ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης παρουσίασε τις ελλαδικές εμπειρίες από την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης της διακίνησης πλαστών φαρμάκων.

Τέλος ο Δρ Χρίστος Πέτρου, επίκουρος καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσίασε την σπουδαιότητα του ρόλου του φαρμακοποιού στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2019 και αποτελούν το πρώτο στάδιο εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Βουλευτής Λευκωσίας και Μέλος της Επιτροπής Υγείας Νίκος Νουρής ο οποίος είχε και την ευθύνη της εκπόνησης των συμπερασμάτων της ημερίδας. Κυριότερα των συμπερασμάτων η αναγκαιότητα διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων των φαρμακοποιών στα πλαίσια του ΓΕΣΥ, η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στο επίπεδο του ιδιωτικού φαρμακείου αλλά και η αναγκαιότητα για μια ορθολογιστική γεωγραφική και πληθυσμιακή κατανομή των φαρμακείων ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασθενείς. 

Πηγή

 

9205073

Προσκαλείσθε σε ημερίδα που διοργανώνει ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, μεταξύ 16.00μμ-19.00μμ, στο

Ξενοδοχείο Hilton Park, στη Λευκωσία, με τίτλο ‘Ο ρόλος του φαρμακοποιού στο Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ)’.

 

Για το Πρόγραμμα και την Εγγραφή σας κάντε κλίκ εδω

Κυριακή 19η Φεβρουαρίου 2017, ώρα 10.00π.μ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΣΤΙΑ, Λευκωσία

Συγκαλείται, σύμφωνα με το άρθρο 10 του περί Φαρμακοποιών (Σύλλογοι, Πειθαρχία και Ταμείο Συντάξεων) Νόμου Αρ. 39 του 1972, τακτική γενική συνέλευση του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου την Κυριακή 19η Φεβρουαρίου 2017, ώρα 10.00πμ στην Δημοσιογραφική Εστία (Λεωφόρος ΡΙΚ 12, Αγλαντζιά) και προσκαλούνται όλοι οι φαρμακοποιοί, μέλη του ΠΦΣ, όπως παρευρεθούν.

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ

1. Έγκριση των πρακτικών της προηγούμενης τακτικής γενικής συνέλευσης, ημερομηνίας 16/2/14.

2. Λογοδοσία του Συμβουλίου του φαρμακευτικού σώματος από την Πρόεδρο.

3. Κατάθεση των ελεγμένων λογαριασμών από τον Ταμία.

4. Συζήτηση επί των πεπραγμένων.

5. Αρχαιρεσίες.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2017 οι εκλογές για το νέο συμβούλιο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Τα νέα τοπικά τους συμβούλια εξέλεξαν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι κλήθηκαν να ψηφίσουν για την επαρχία στην οποία ανήκουν από τις 17-25 Ιανουαρίου 2017, σε ξεχωριστές εκλογικές διαδικασίες. Το τοπικό συμβούλιο της κάθε επαρχίας είναι πενταμελές (πρόεδρος, γραμματέας, ταμίας και δύο μέλη) για τριετή θητεία. Την ίδια ώρα, εκλέγονται μέλη για το παγκύπριο συμβούλιο, τα οποία δεν είναι απαραίτητο για ανήκουν στο τοπικό συμβούλιο. Κριτήριο για την εκλογή των μελών αυτών είναι η τουλάχιστον πενταετής εξάσκηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Η κάθε επαρχία εκλέγει διαφορετικό αριθμό μελών, ανάλογα δηλαδή, με τον συνολικό αριθμό μελών που έχει. Πιο συγκεκριμένα, επαρχία που έχει μέχρι τα 20 μέλη μπορεί να εκλέξει 2, μέχρι τα 60 μέλη μπορεί να εκλέξει 3 και άνω των 60 μελών μπορεί να εκλέξει 4. 

Ακολουθούν τα νέα τοπικά συμβούλια για την επόμενη τριετία:

-Τοπικός Φαρμακευτικός Σύλλογος Λευκωσίας-Κερύνειας

Πρόεδρος: Πλούταρχος Γεωργιάδης

Μέλη: Μαρία Παρανή, Χρίστος Πατάτας, Τρύφωνας Χριστοδούλου, Λένα Μαυρομμάτη.

Εκπρόσωποι στο συμβούλιο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Νίκος Νουρής, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, Δέσποινα Πέτρου, Κώστας Ευαγγέλου

-Τοπικός Φαρμακευτικός Σύλλογος Λεμεσού

Πρόεδρος: Γρηγόρης Γρηγορίου 

Μέλη: Νικόλας Νικολάου (Γραμματέας), Πέτρος Πετρίδης (Ταμίας), Γεώργιος Σακκάς (Μέλος), Σπύρος Ζηνοβίου (Μέλος)

Εκπρόσωποι του Συλλόγου στον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Άγγελος ΒότσηςΝίκος ΚρητικόςΧρήστος ΠαπαχρήστοςΤάκης Αγγελόπουλος

-Τοπικός Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρνακας

Πρόεδρος: Γεώργιος Ονησιφόρου

Μέλη: Δέσπω Θεοφάνους, Κωνσταντίνος Πασχάλη, Μαργαρίτα Χριστοδούλου, Μάριος Κυρίτσης

Εκπρόσωποι στο συμβούλιο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Χριστίνα Πυλά Σμυρίλλη, Χρυστάλλα Ιωαννίδου, Λάμπρος Λάμπρου, Άννα Κουλουμά

- Τοπικός Φαρμακευτικός Σύλλογος Πάφου

Πρόεδρος: Ιωάννου Χρίστος

Μέλη: Γκλάρα Ιωάννα (Γραμματέας), Παπούδας Αριστοτέλης (Ταμίας), Νικολαϊδου Μαρία (Μέλος)  Ροϊδη Σοφία (Μέλος)                    

Εκπρόσωποι του Συλλόγου στον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Γιαννιού Σταυρούλα, Ηρακλέους Χαράλαμπος, Χατζηχαραλάμπους Κλεόπας

- Τοπικός Φαρμακευτικός Σύλλογος Αμμοχώστου

Πρόεδρος: Μέλανη Φυσέντζου

Μέλη: Άντρη Μάστρου, ΑδάμοςΦαρκωνής, Άντρη Μαυρόγιαννου, Πανίκος Γιάλλουρος

Εκπρόσωποι του Συλλόγου στον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Γιώργος Κιαγιάς, Άντρη Μαυρόγιαννου, Πανίκος Γιάλλουρος

Εκλογές για το συμβούλιο του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Να υπενθυμίσουμε ότι η εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του νέου συμβουλίου του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) της επόμενης τριετίας, έχει οριστεί για τις 19 Φεβρουαρίου. Δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν όλοι οι φαρμακοποιοί που είναι εγγεγραμμένοι στο ΠΦΣ, οι οποίοι αριθμούν περί τους 700 (από τον ιδιωτικό και από τον δημόσιο τομέα) και έχουν διευθετήσει τις ετήσιες συνδρομές τους προς τον σύλλογο βάσει νομοθεσίας.

Έτσι στη συνέλευση της 19ης Φεβρουαρίου, αφού το απερχόμενο συμβούλιο κάνει ανασκόπηση της προηγούμενης θητείας, ακολούθως όλοι όσοι εκλέγηκαν στις τοπικές συνελεύσεις ως εκπρόσωποι στο συμβούλιο του ΠΦΣ και ακόμα τρία μέλη (δύο ιδιώτες από διαφορετική επαρχία και ένας κυβερνητικός) που εκλέγονται αυτή τη μέρα, καταρτίζονται σε σώμα και εκλέγουν μεταξύ τους τον πρόεδρο. Το συμβούλιο του ΠΦΣ αποτελείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον γραμματέα και τον ταμία, μαζί με τα μέλη από κάθε επαρχία.

Πηγή

P.O.Box: 20611, 1661 Nicosia