Δελτία Τύπου

Η γενική συνέλευση του ΠΦΣ, η οποία πραγματοποιήθηκε απόψε στη Λευκωσία αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εγκρίνει την τελική πρόταση του ΟΑΥ για τη συμμετοχή των ιδιωτικών φαρμακείων στο ΓεΣΥ.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης έγινε ενημέρωση των μελών για την τελική πρόταση του ΟΑΥ όπως αυτή είχε διαμορφωθεί  κατά τη διαβούλευση με τον ΟΑΥ αλλά και κατόπιν  έντονων διαπραγματεύσεων τις τελευταίες ημέρες.

Καταλυτική, στην όλη προσπάθεια ήταν η παρέμβαση του ίδιου του υπουργού Υγείας  Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Η πρόταση περιελάμβανε την οικονομική πτυχή της συμμετοχής των φαρμακοποιών στο ΓεΣΥ ,αλλά και θέματα πολιτικής τα οποία αποτελούσαν εδώ και χρόνια πάγια αιτήματα του ΠΦΣ με κυριότερα την ενοποίηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τη δέσμευση του υπουργείου Υγείας για ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των ιδιωτικών φαρμακείων, την απεξάρτηση των φαρμακοποιών από το ποσοστό κέρδους το οποίο επηρέαζε την αποζημίωση των φαρμακοποιών τα τελευταία χρόνια λόγω των συνεχών μειώσεων των τιμών των φαρμάκων.

Επιπλέον, ύστερα από τη διαβούλευση οριστικοποιήθηκε η απόφαση για μη ένταξη των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στο ΓεΣΥ αλλά και εφαρμογή του υφιστάμενου τιμοκαταλόγου για τις εκτός ΓεΣΥ συναλλαγές των ιδιωτικών φαρμακείων.

Παραχωρήθηκε επίσης, εγγύηση για ελάχιστη τιμή μονάδας στην βάση της οποίας θα αποζημιώνονται οι φαρμακοποιοί σε περίπτωση υπέρβασης του συμφωνηθέντος αριθμού συσκευασιών, ενώ ο ΟΑΥ ανακοίνωσε και την παραχώρηση κινήτρων για τη συστέγαση των φαρμακείων ή και άνοιγμα φαρμακείων σε αγροτικές περιοχές όπου δεν υπάρχει σήμερα ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος ορθής διασποράς των φαρμακείων του ΟΑΥ.

Πέραν της έγκρισης των προτάσεων του ΟΑΥ, ο ΠΦΣ δεσμεύεται έναντι των μελών του ότι θα προχωρήσει σε υπογραφή μνημονίου συναντίληψης με τον Οργανισμό, προκειμένου να διασφαλιστούν και επίσημα τα συμφωνηθέντα.

Παράλληλα ο ΠΦΣ δηλώνει ότι θα παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο θα εξελίσσεται ο τομέας των φαρμάκων μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ και θα προβαίνει, εάν προκύπτει ανάγκη στις δέουσες ενέργειες ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των ιδιωτικών φαρμακείων. Θα παρακολουθεί επίσης κάποια επιμέρους ζητήματα, τα οποία έχουν τεθεί ως ανησυχίες από τα μέλη μας και θα πράττει ανάλογα.

Επίσης, έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από τον ΟΑΥ ότι, ο ΠΦΣ θα συμμετέχει στην Συντονιστική Επιτροπή παρακολούθησης και υλοποίησης των συμφωνηθέντων .

Γραμματεία ΠΦΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ (ΠΦΣ)

 

Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 16-18/11/2018, το 8ο Παγκύπριο Φαρμακευτικό Συνέδριο, με τίτλο: «Ο Φαρμακοποιός στη Νέα Εποχή-Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο φαρμακείο».

 

Το Συνέδριο, το οποίο αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των Κυπρίων Φαρμακοποιών, τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, κ Χριστίνα Γιαννάκη.

 

Ο στόχος του 8ου Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συνεδρίου να αναδειχθούν θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα του φαρμακείου και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται από το σύγχρονο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, επιτεύχθηκε. Τονίστηκε ιδιαίτερα η άμεση προσβασιμότητα του φαρμακείου της γειτονιάς στους ασθενείς, η σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσα στους φαρμακοποιούς και στους πολίτες, η οποία και καθιστά τον φαρμακοποιό απαραίτητο κρίκο στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου περιλάμβανε μεταξύ άλλων διαλέξεις που αφορούν στον ρόλο του φαρμακοποιού στα σύγχρονα συστήματα υγείας, στη σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης, στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας, στους εμβολιασμούς στο φαρμακείο, στα καλλυντικά και τη σχέση τους με την ασθένεια, στην αυτοφροντίδα και τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, στην φαρμακοεπιδημιολογία, καθώς και στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα.

 

Στην ομιλία της η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, τόνισε ότι «δεν νοείται η Πολιτεία να κωφεύει μπροστά στο γεγονός ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας είναι ψηλά στην ατζέντα των εθνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU) να τονίζει ότι η ενίσχυση των συστημάτων πρωτοβάθμιας φροντίδας μέσα από το Φαρμακείο, αποτελεί πολιτική κλειδί, η οποία θα συνεισφέρει στη βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα των συστημάτων Υγείας στην Ευρώπη, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Και σίγουρα ο φαρμακοποιός μπορεί και πρέπει να έχει ένα σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, με τη συνεισφορά του κοινοτικού φαρμακείου στην αειφόρο λειτουργία των συστημάτων Υγείας».

 

Το Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα: «Η συμμετοχή του φαρμακοποιού σε ένα σύγχρονο σύστημα Υγείας», συντόνισε ο κ. Νίκος Νουρής και συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΟΑΥ, των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, η πρόεδρος του ΠΦΣ, καθώς και ο Αντιπρόεδρος της PGEU. Μέσα

από μια γόνιμη συζήτηση, κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας, τονίστηκαν οι ανησυχίες των φαρμακοποιών και εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα όσον αφορά στους όρους και το πλαίσιο συμμετοχής των Φαρμακοποιών στο ΓΕΣΥ. Στη συζήτηση τονίστηκε ότι ενόψει της μεγάλης μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας, η οποία επιχειρείται αυτό τον καιρό στην πατρίδα μας, με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας να βρίσκεται προ των πυλών, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος και αδιαπραγμάτευτος ο ρόλος του φαρμακοποιού στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας.

 

Με δεδομένο ότι η 18η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην ορθή χρήση των αντιβιοτικών, πραγματοποιήθηκε Δορυφορική συνεδρία ανοικτή και στο κοινό με θέμα «Κατάχρηση αντιβιοτικών & Μικροβιακή αντίσταση: Μια σιωπηλή απειλή για τη δημόσια Υγεία». Καθ’ όλη τη διάρκεια της βδομάδας πριν και μετά το συνέδριο και μέσα στα πλαίσια του επιστημονικού, αλλά και κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού, διατίθεται ενημερωτικό υλικό από τα φαρμακεία, για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.

 

Κύριος χορηγός του συνεδρίου ήταν η εταιρεία MSJGroupofCompanies.

Ηθική και Δεοντολογία στη Φαρμακευτική

Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης

6-10 Νοεμβρίου 2017

 

Περισσότερα

 

01 11 2017 9 47 48 πμ

Happy #WorldPharmacistDay to all 400 000 pharmacists in Europe!#PharmacistsAtYourService

 

26 09 2017 3 25 25 μμ

 

Pharmacists train for at least 5 years in Europe 

 

Community pharmacists care daily for 46 million people in Europe #PharmacistsAtYourService #WorldPharmacistDay

 

READ MORE

antiestrogensonline.net bestabortionpillsonline.com

Ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), έχοντας πλήρη επίγνωση των διαστάσεων που έχει λάβει, τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα διακίνησης και χρήσης ψευδεπίγραφων/Πλαστών φαρμάκων, καθώς και τους σοβαρότατους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση τους από ανυποψίαστους πολίτες, έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης, ευελπιστώντας ότι το κοινό θα αντιληφθεί τους κινδύνους στους οποίους υποβάλλεται με τη χρήση φαρμάκων, τα οποία δεν ελέγχονται από τις Αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2016, στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, η Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ ενημέρωσε, τόσο τους αρμόδιους φορείς, όσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το υπαρκτό πλέον, σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο προκύπτει από τη διακίνηση και χρήση Ψευδεπίγραφων/Πλαστών Φαρμάκων.

Ψευδεπίγραφο φάρμακο, είναι ένα τέλεια παραποιημένο πλαστό σκεύασμα. Συνήθως περιέχει είτε ανεπαρκείς, είτε και καθόλου ποσότητες της δραστικής ουσίας. Ενδεχoμένως να περιέχει μέχρι και τοξικές ουσίες, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του, από τους ασθενείς, να εγκυμονεί  σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία τους

Είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, ακόμα και από τους πιο έμπειρους επαγγελματίες υγείας ,να ξεχωρίσουν τα πραγματικά από τα ψευδεπίγραφα φάρμακα.

Πίσω από την εμπορία των ψευδεπίγραφων φαρμάκων, βρίσκεται το οργανωμένο έγκλημα. Πρόκειται για μια αγορά, η οποία υπολογίζεται σήμερα γύρω στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ και συγκρίνεται πλέον με το παραεμπόριο των ναρκωτικών και των όπλων.

Η εκστρατεία με επίκεντρο τα ψευδεπίγραφα/πλαστά φάρμακα στοχεύει στο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό γύρω από το τρίπτυχο Ασφάλεια, Ποιότητα και Αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, παρέχοντάς του μιαν ασπίδα προστασίας και διασφαλίζοντας την υγεία του.

Για το σκοπό αυτό, έχει ετοιμαστεί σχετική αφίσα, με τη φωτογραφία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί για ενημέρωση, σχετικά με το πρόβλημα των ψευδεπίγραφων/πλαστών φαρμάκων. Η αφίσα έχει αναρτηθεί στις προθήκες των φαρμακείων, σε διάφορα κομβικά σημεία των δρόμων σε μορφή γιγαντοαφίσας, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΠΦΣ (www.cpa.org.cy) όπου περιλαμβάνονται περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για το κοινό.

Η βοήθεια όλων, για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ψευδεπίγραφων/πλαστών φαρμάκων, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, αφού είναι υψίστης σημασίας, τόσο για την προστασία του κοινού, όσο και για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

ΤΕΛΟΣ

Λευκωσία 07 Σεπτεμβρίου 2016

xanax online

P.O.Box: 20611, 1661 Nicosia

cross

logo


twitter

Twitter
 


twitter

Facebook
 

twitter

YouTube