Δελτία Τύπου

Ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), έχοντας πλήρη επίγνωση των διαστάσεων που έχει λάβει, τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα διακίνησης και χρήσης ψευδεπίγραφων/Πλαστών φαρμάκων, καθώς και τους σοβαρότατους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση τους από ανυποψίαστους πολίτες, έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης, ευελπιστώντας ότι το κοινό θα αντιληφθεί τους κινδύνους στους οποίους υποβάλλεται με τη χρήση φαρμάκων, τα οποία δεν ελέγχονται από τις Αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2016, στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, η Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ ενημέρωσε, τόσο τους αρμόδιους φορείς, όσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το υπαρκτό πλέον, σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο προκύπτει από τη διακίνηση και χρήση Ψευδεπίγραφων/Πλαστών Φαρμάκων.

Ψευδεπίγραφο φάρμακο, είναι ένα τέλεια παραποιημένο πλαστό σκεύασμα. Συνήθως περιέχει είτε ανεπαρκείς, είτε και καθόλου ποσότητες της δραστικής ουσίας. Ενδεχoμένως να περιέχει μέχρι και τοξικές ουσίες, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του, από τους ασθενείς, να εγκυμονεί  σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία τους

Είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, ακόμα και από τους πιο έμπειρους επαγγελματίες υγείας ,να ξεχωρίσουν τα πραγματικά από τα ψευδεπίγραφα φάρμακα.

Πίσω από την εμπορία των ψευδεπίγραφων φαρμάκων, βρίσκεται το οργανωμένο έγκλημα. Πρόκειται για μια αγορά, η οποία υπολογίζεται σήμερα γύρω στα 80 δισεκατομμύρια ευρώ και συγκρίνεται πλέον με το παραεμπόριο των ναρκωτικών και των όπλων.

Η εκστρατεία με επίκεντρο τα ψευδεπίγραφα/πλαστά φάρμακα στοχεύει στο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό γύρω από το τρίπτυχο Ασφάλεια, Ποιότητα και Αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, παρέχοντάς του μιαν ασπίδα προστασίας και διασφαλίζοντας την υγεία του.

Για το σκοπό αυτό, έχει ετοιμαστεί σχετική αφίσα, με τη φωτογραφία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί για ενημέρωση, σχετικά με το πρόβλημα των ψευδεπίγραφων/πλαστών φαρμάκων. Η αφίσα έχει αναρτηθεί στις προθήκες των φαρμακείων, σε διάφορα κομβικά σημεία των δρόμων σε μορφή γιγαντοαφίσας, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΠΦΣ (www.cpa.org.cy) όπου περιλαμβάνονται περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για το κοινό.

Η βοήθεια όλων, για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ψευδεπίγραφων/πλαστών φαρμάκων, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα, αφού είναι υψίστης σημασίας, τόσο για την προστασία του κοινού, όσο και για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

ΤΕΛΟΣ

Λευκωσία 07 Σεπτεμβρίου 2016

P.O.Box: 20611, 1661 Nicosia

cross

logo


twitter

Twitter
 


twitter

Facebook
 

twitter

YouTube