Μονόδρομος ο μετασχηματισμός του ρόλου του φαρμακοποιού

Την ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων για το μετασχηματισμό του ρόλου του φαρμακοποιού, μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ανέδειξε το 9ο Παγκύπριο Φαρμακευτικό Συνέδριο τον Δεκέμβριο του 2022, στο οποίο αναπτύχθηκαν οι προοπτικές, οι προκλήσεις του επαγγέλματος, καθώς και οι στρεβλώσεις που αναγνωρίζουν μεν το ρόλο του φαρμακοποιού στη ζωή του ασθενή, τον εμποδίζουν δε να κατοχυρωθεί με θεσμικό πλαίσιο ως επαγγελματίας της Υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Σημαντική η αναγνώριση από την επίτροπο Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, η οποία χαρακτήρισε την Ευρώπη, το φαρμακείο των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εξήρε το ρόλο που διαδραμάτισαν οι φαρμακοποιοί στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, καθώς αποτελούν όπως ανέφερε, σημείο επαφής για τους πολίτες σε ότι αφορά στην αναζήτηση ιατρικών συμβουλών και θεραπείας.

Οι φαρμακοποιοί ανέφερε η κ. Κυριακίδου, έχουν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην οικοδόμηση Ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, για την προστασία της Υγείας των πολιτών.

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, συνεχάρη τους φαρμακοποιούς για την ανταπόκριση τους στην πανδημία και σημείωσε ότι προσβλέπει στην Εθνική Φαρμακευτική Αρχή.

Θα έχει είπε, ίδιες ευθύνες και αρμοδιότητες με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές φαρμακευτικές αρχές σε ότι αφορά στην ποιότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των φαρμάκων και θα είναι ένας ευέλικτος και αποτελεσματικός Οργανισμός, του οποίου η συμβολή στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας θα έχει καθοριστικό χαρακτήρα.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος του Παγκυπρίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ υπογράμμισε την αλλαγή που επέφερε στο ρόλο του φαρμακοποιού, η πρόκληση της πανδημίας του κορωνοϊού και απευθυνόμενη σε όλους τους φορείς, υπέδειξε την προοπτική που δημιουργήθηκε, για συμμετοχή των φαρμακοποιών, ως αναπόσπαστο μέρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Eπικεντρώθηκε δε, στο ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν στους εμβολιασμούς για τη γρίπη ή και την ενισχυτική δόση, κάτι που ήδη εφαρμόζεται στο εξωτερικό.

Η διεύρυνση πιστοποιημένων προσφερόμενων υπηρεσιών από τα φαρμακεία, θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος στο άμεσο μέλλον, ανέφερε η κυρία Ισσέγιεκ, επισημαίνοντας ότι, οι υπηρεσίες από το φαρμακείο της γειτονιάς έχουν αδιαμφισβήτητα προστιθέμενη αξία για τον ασθενή και προκύπτουν ευθέως από την εκπαίδευση του φαρμακοποιού, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις της επιστήμης και το υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Ο Αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος του τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Χρίστος Πέτρου παρουσίασε το πλαίσιο για το μετασχηματισμό του ρόλου του φαρμακοποιού, αναπτύσσοντας τις επιστημονικές, ρυθμιστικές και διοικητικές προκλήσεις και προοπτικές που προέκυψαν μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, για το σύνολο των φαρμακοποιών (νοσοκομειακών, κυβερνητικών, κοινοτικών).

Ο κύριος Πέτρου αναφέρθηκε στη μετατροπή των φαρμακείων σε κόμβους επιστημονικής πληροφόρησης και την ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι ανισότητες στην υγεία, καθώς επίσης να επαναπροσδιοριστούν τα καθήκοντα και οι ευθύνες των φαρμακοποιών οι οποίοι αναπτύσσοντας δεξιότητες, βελτιώνουν παράλληλα και την παροχή υπηρεσιών τους, σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

 

Προσκεκλημένη στο συνέδριο, η Prof Claire Andersen, President of the Royal Pharmaceutical Society, αναφέρθηκε στους φορείς χάραξης πολιτικής, οι οποίοι θα πρέπει να εγκύψουν στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του ρόλου των φαρμακείων σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του κλάδου.

Ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στην ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιόνης, υπογράμμισε την ανάγκη κοινής προσπάθειας και συμπόρευσης όλων των επαγγελματιών της Υγείας αλλά και προώθησης της διεπιστημονικής και διεπαγγελματικής συνεργασίας,  στις υπηρεσίες Υγείας μετά την Covid19 περίοδο.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών Μάριος Κούλουμας εξήγησε ότι, ο φαρμακοποιός είναι κάτι πολύ περισσότερο από διεκπεραιωτής μιας ιατρικής συνταγής για τον ασθενή, ο οποίος απευθύνεται σε αυτόν για πρόληψη, συμβουλή και ενημέρωση και αποτελεί το σημείο επαφής στην πρωτογενή και δευτερογενή φροντίδα.

Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ, ο Παναγιώτης Πέτρου διαβεβαίωσε τους συνέδρους ότι υπάρχει η βούληση για βελτίωση του ρόλου των φαρμακοποιών και μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας που ήδη εφαρμόζεται, θα γίνουν επιπρόσθετα βήματα στο μέλλον και θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για θεσμικές αλλαγές.

Ο Προιστάμενος Δ/νσης Μετεγκριτικών Διαδικασιών και κλινικών δοκιμών, στις φαρμακευτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κκολός, υπενθύμισε πως η νομοθεσία ρύθμισης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού χρονίζει από το 1943 και οι καιροί επιτρέπουν βελτίωση των νομοθετικών διατάξεων που καλύπτουν την παροχή υπηρεσιών από το Φαρμακοποιό. 

Στο περιθώριο του συνεδρίου λειτουργούσε έκθεση ιατροφαρμακευτικών προϊόντων. Αντιπρόσωποι φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών με περίπτερα, παρουσίαζαν τα δικά τους καινοτόμα και μη προϊόντα φροντίδας και ομορφιάς.

Οι οικοδεσπότες του συνεδρίου διεξιώθηκαν όλους τους φιλοξενούμενους και συμμετέχοντες που συνέδραμαν στην επίτευξη των στόχων του 9ου Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συνεδρίου.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του τότε υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα. 

 

 

 

Θέση Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τα καινοτόμα φάρμακα

Υπέρ της πρόσβασης των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα, μέσω του ΓΕΣΥ, υπό προϋποθέσεις, με στόχο την άμεση διάθεση του φαρμάκου στον ασθενή, τάσσεται ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Σε πρόσφατο Συνέδριο του ΟΣΑΚ, με επίκεντρο τα καινοτόμα φάρμακα και υπό ποιες διαδικασίες και ταχύτητες φθάνουν στον ασθενή, η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, έθεσε στη συζήτηση την αναγκαιότητα βελτίωσης δύο πυλώνων. Την αξιολόγηση και την διαπραγμάτευση της τιμής. Οι ασθενείς επισήμανε η κυρία Ισσέγιεκ έχουν αγκαλιάσει το φαρμακείο της γειτονιάς.

Όπως είναι γνωστό, οι ασθενείς, επισήμανε η κυρία Ισσέγιεκ, έχουν αγκαλιάσει το φαρμακείο της γειτονιάς.

«Οι φαρμακοποιοί, είμαστε δίπλα στον ασθενή, προσφέροντας υπηρεσίες. Ακόμη και το φάρμακο πλέον στο ΓΕΣΥ, προσφέρεται ως υπηρεσία. Η αποζημίωση μπορεί να είναι κυμαινόμενη μονάδα, αλλά είναι υπηρεσία. Δεν είναι ένα προϊόν το οποίο προσφέρεται με ποσοστό κέρδους στο φαρμακοποιό. Εμείς που έχουμε τον ασθενή απέναντι μας κάθε μέρα, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, ώστε να φθάνει το κατάλληλο φάρμακο, στον κατάλληλο ασθενή, την κατάλληλη ώρα, πολύ περισσότερο ίσως από άλλους που βρίσκονται συνήθως στα γραφεία και αποφασίζουν» είπε χαρακτηριστικά.

Θέση του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είναι πως, η ενδεχόμενη διάθεση του καινοτόμου φαρμάκου, από το φαρμακείο της γειτονιάς, θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε ένα διαφορετικό προϋπολογισμό και μία διαφορετική μονάδα αποζημίωσης, ως υπηρεσία. Δεν δύναται, ένα φάρμακο 5 ευρώ που αποζημιώνεται σήμερα με μία μικρή τιμή μονάδας, με τον ίδιο τρόπο να αποζημιώνεται και ένα φάρμακο 5 και 10 χιλιάδων ευρώ.

Ως υπηρεσία, το καινοτόμο φάρμακο, προϋποθέτει σημαντικά λειτουργικά και διοικητικά έξοδα για το φαρμακείο και ένα μεγάλο οικονομικό ρίσκο για να διατεθεί μέσω των φαρμακείων εξήγησε η κυρία Ισσέγιεκ. Ταυτόχρονα και αν ποτέ συμφωνηθεί ότι θα πρέπει να διατεθεί, θα πρέπει να γίνεται και με μία υπηρεσία παρακολούθησης της συμμόρφωσης του ασθενούς.

«Είναι μία νέα υπηρεσία, η οποία θα πρέπει να ενταχθεί παράλληλα με τη χορήγηση του καινοτόμου φαρμάκου, ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν φαινόμενα μεγάλης σπατάλης από τη μη συμμόρφωση του ασθενούς στο νέο φάρμακο. Μία λεπτομερής συμβουλευτική υποστήριξη από το φαρμακοποιό και παρακολούθηση του ασθενή έχει πολλά να προσφέρει στην ορθή διαδικασία διάθεσης του φαρμάκου».

Τα καινοτόμα δεν πρέπει να βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων

Τα καινοτόμα φάρμακα είναι λίγα και ο ΠΦΣ προειδοποιεί ότι δυνατό να δημιουργηθούν ελλείψεις, στην περίπτωση που βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων.

Βάσει της τιμολογιακής πολιτικής και των συμφωνιών με τον  Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, η αξία των φαρμάκων που είχαν ενταχθεί στο ΓΕΣΥ, δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Τα ακριβότερα φάρμακα, έτσι κι’ αλλιώς στην τιμολογιακή πολιτική, τύγχαναν μίας διαφορετικής αξιολόγησης για σκοπούς αποζημίωσης των φαρμακείων, ανάλογα με την τιμή τους, κάτι το οποίο θα πρέπει να αξιολογηθεί και με τα καινοτόμα φάρμακα, αφού αυτά δεν είχαν συμπεριληφθεί στη συμφωνία ένταξης των φαρμακείων στο ΓΕΣΥ.

Παράλληλα με τη διάθεση, είναι και οι εξοικονομήσεις που μπορεί να προσφέρει το φαρμακείο, προκειμένου να δώσουμε χώρο για την ανάπτυξη της καινοτομίας. Πρόκειται για ποιοτικά κριτήρια τα οποία εφαρμόζονται στα πλείστα συστήματα Υγείας και τα οποία ο Οργανισμός δυστυχώς δεν έχει αξιολογήσει ακόμη. Κρίνονται ως πολύ σημαντικά από τους φαρμακοποιούς, όπου η συμβολή του φαρμακείου τη γειτονιάς, με προσφορά υπηρεσιών, εστιάζοντας κυρίως στην πρόληψη, ως μέρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, μπορεί να επιφέρει σοβαρές εξοικονομήσεις στο σύστημα.

 Συνταγογραφούμενα φάρμακα, ίσον εξοικονομήσεις

Σε ότι αφορά στην συμπερίληψη των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αυτό έχει οδηγήσει σε εξοικονομήσεις που επιτρέπουν την συμπερίληψη καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων. Για σκοπούς ευρύτερης κατανόησης, ένα πάγιο αίτημα των ασθενών, είναι η συμπερίληψη στο ΓΕΣΥ της καρδιοπροστατευτικής ασπιρίνης των 75 mg. H αγορά της ασπιρίνης όμως από τον ασθενή, η οποία του κοστίζει σήμερα  περίπου 3 ευρώ τον μήνα, εξοικονομεί στο σύστημα 3 – 4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα οποία μπορούν να διατεθούν για την αγορά ενός καινοτόμου φαρμάκου.

Το ΓΕΣΥ, είναι ένα σύστημα το οποίο είναι καθολικό, αλληλέγγυο και ισότιμο. Η έννοια της αλληλεγγύης αφορά και στην ιεράρχηση των αναγκών μεταξύ των ασθενών και πού πρέπει αυτοί να δώσουν τις μάχες τους. Στην ασπιρίνη η οποία θα τους εξοικονομήσει 3 ευρώ ή 3-4 εκατομμύρια για ένα άλλο ασθενή, που θα μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω του συστήματος σε ένα καινοτόμο φάρμακο;

Οι φαρμακοποιοί, τασσόμαστε δίπλα στον ασθενή και αν προκύψει θέμα με βάση το αίτημα τους για αποζημίωση μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων από το σύστημα, για συγκεκριμένες ασθένειες, είμαστε πρόθυμοι να το συζητήσουμε με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, αφού και αυτό ήταν εκτός των συμφωνιών μας, εντούτοις θα πρέπει και οι ίδιοι οι ασθενείς να αξιολογήσουν τι είναι σημαντικό να διεκδικήσουν, για να μην επιβαρύνεται το σύστημα εις βάρος της καινοτομίας και των σοβαρά πασχόντων.

Φρένο από το Υπουργείο Υγείας στην υπερσυνταγογράφηση αντιβιοτικών

Στην εφαρμογή προγράμματος επιτήρησης συνταγογράφησης αντιβιοτικών στην εξωνοσοκομειακή φροντίδα προχωρεί η Κύπρος, καθώς παρουσιάζεται πρόβλημα με την κατανάλωση αντιβιοτικών.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι σύμφωνα με δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων. Αυτό συνεπάγεται με υψηλά ποσοστά μικροβιακής αντοχής.

Όπως σημειώνει η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, προγραμματίζει και υλοποιεί δράσεις, με στόχο την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στην ιατρική και την αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής.

Στις δράσεις που αναλαμβάνει το υπουργείο, σε συνεργασία με τον ΟΑΥ,  συμπεριλαμβάνεται και η ανάπτυξη προγράμματος επιμελητείας (επιτήρησης) της συνταγογράφησης αντιβιοτικών. 

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος από την Τρίτη, 2 Μαΐου, έχει εισαχθεί ερωτηματολόγιο, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώνεται από τους θεράποντες ιατρούς κατά τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών μέσω του συστήματος πληροφορικής του ΓεΣΥ.

Το ερωτηματολόγιο συμπεριλαμβάνει και ερώτηση, που αφορά στην κλινική ένδειξη για τη συνταγογράφηση του αντιβιοτικού.

Απώτερος στόχος του Υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρει, είναι να προωθηθεί η συνταγογράφηση αντιβιοτικών μόνο όταν ενδείκνυται (δηλαδή σε περίπτωση βακτηριακών και όχι ιογενών λοιμώξεων) αλλά και η συνταγογράφηση αντιβιοτικών, τα οποία είναι κατάλληλα για τη λοίμωξη του ασθενή.

Νέος κατάλογος φαρμακευτικών προϊόντων – Οι αυξήσεις και μειώσεις στη συνεισφορά

Στα πλαίσια της λειτουργίας του ΓΕΣΥ, η πρόσβαση των ασθενών σε φαρμακευτικά σκευάσματα κατέστη ευκολότερη, με την συμπερίληψη φαρμάκων τα οποία περιλαμβάνονται σε ένα ευρύ κατάλογο, ευρύτερα γνωστός και ως Κατάλογος Φαρμακευτικών Προϊόντων, 

Η  λίστα, η οποία τυγχάνει ανανέωσης και εμπλουτισμού ανά μήνα, βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα https://bit.ly/3lri7T6.

Κάθε μήνα ο κατάλογος των φαρμάκων επικαιροποιείται, προκειμένου πάροχοι και δικαιούχοι να γνωρίζουν:

  • Ποια νέα φάρμακα έχουν ενταχθεί στο σύστημα
  • Για ποια από αυτά ο ασθενής δε απαιτείται να πληρώσει Συνεισφορά ΙΙ.
  • Για ποια απαιτείται συνεισφορά ΙΙ και το ύψος αυτής.

Παράλληλα, μία φορά στις αρχές κάθε έτους ο κατάλογος αυτός αναθεωρείται με σκοπό να εφαρμοστούν οι νέες Συνεισφορές ΙΙ που προκύπτουν  από την δημοσίευση του ετήσιου αναθεωρημένου τιμοκατάλογου του Υπουργείου Υγείας, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω.

Οι αλλαγές που έγιναν  στον τιμοκατάλογο φαρμάκων από το Υπουργείο Υγείας για το 2023 επηρέασαν τις συνεισφορές 270 φαρμακευτικών προϊόντων που παρέχονται μέσω του Συστήματος. Σε 170 φαρμακευτικά προϊόντα παρουσιάστηκε αύξηση και στα υπόλοιπα 100 μείωση της Συνεισφοράς ΙΙ που καταβάλουν οι δικαιούχοι.

Το Σύστημα Πληροφορικής ενημερώνεται αυτόματα με τις αλλαγές στη Συνεισφορά ΙΙ, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες υγείας να έχουν πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες και επικαιροποιημένες πληροφορίες ώστε να μπορούν να λειτουργούν προς όφελος των δικαιούχων. Οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν αλλά και να προτείνουν στους δικαιούχους τη φθηνότερη επιλογή της κατηγορίας. Οι φαρμακοποιοί μπορούν να αντικαταστήσουν, με τη σύμφωνη γνώμη του δικαιούχου, το φάρμακο που του συνταγογραφήθηκε με άλλο φθηνότερο φάρμακο που περιέχει την ίδια δραστική ουσία (γενόσημο). Με αυτή την αλλαγή ο δικαιούχος δεν θα χρειαστεί να καταβάλει Συνεισφορά ΙΙ στο ταμείο του φαρμακείου.

Βάσει νομοθεσίας, το Γενικό Σύστημα Υγείας αποζημιώνει πλήρως τουλάχιστον ένα  φαρμακευτικό προϊόν από κάθε κατηγορία φαρμάκων που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Φαρμακευτικών Πορϊόντων. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα φάρμακασε μία κατηγορία,  ο Οργανισμός αποζημιώνει πλήρως αυτό με την χαμηλότερη τιμή. Εάν ο γιατρός του δικαιούχου, συνταγογραφήσει ένα διαφορετικό προϊόν από το φθηνότερο, ο ασθενής θα καταβάλει την επιπλέον συνεισφορά. 

Ο Κατάλογος Φαρμακευτικών Προϊόντων του Γενικού Συστήματος Υγείας περιλαμβάνει πέραν των 2100 σκευασμάτων -αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτό που κάλυπτε το δημόσιο- με την πλειοψηφία των φαρμακευτικών προϊόντων να διαθέτουν ανταλλάξιμα/γενόσημα, για τα οποία οι δικαιούχοι δε χρειάζεται να καταβάλουν Συνεισφορά ΙΙ. Ως εκ τούτου, ο κάθε δικαιούχος έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον φαρμακοποιό του να τον προμηθεύσει με το γενόσημο φαρμακευτικό προϊόν που καλύπτει πλήρως το ΓεΣΥ, έτσι ώστε να μην πληρώσει Συνεισφορά ΙΙ, έστω και αν η συνταγή του αναφέρει διαφορετικό φαρμακευτικό προϊόν.

Σημειώνεται ότι τα γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα περιέχουν την ίδια δραστική ή συνδυασμό δραστικών ουσιών και ως εκ τούτου έχουν την ίδια θεραπευτική δράση με τα πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα.

Αυξάνονται τα καινοτόμα φάρμακα

Ένας από τους βασικούς στόχους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας είναι η συνεχής ένταξη καινοτόμων φαρμάκων που θα καλύπτουν περισσότερες ομάδες ασθενών. Πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. Ο ΟΑΥ προβαίνει συνεχώς σε αξιολογήσεις καινοτόμων φαρμάκων έτσι ώστε να δημιουργήσει πρωτόκολλα θεραπείας, τα οποία είναι προς όφελος των δικαιούχων, α.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία ο ΟΑΥ καλύπτει, μέσω του ΓεΣΥ, πέραν των 500 καινοτόμων φαρμάκων, για τα οποία, δεν απαιτείται καταβολή Συνεισφοράς ΙΙ.

Για το 2023 ο ΟΑΥ εξασφάλισε επιπλέον ποσό ύψους 40-45 εκατομμυρίων ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό του, ώστε να είναι δυνατή η ένταξη ακόμα περισσότερων καινοτόμων φαρμάκων. 

Λόγω της ευαίσθητης τεχνολογίας τους, πολλά από αυτά τα φάρμακα χρειάζονται εξειδικευμένες συνθήκες φύλαξης για να μην αλλοιωθούν, ως εκ τούτου την ευθύνη για φύλαξη και συντήρηση τους έχουν ο ΟΚΥΠΥ, το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

Επαναλαμβανόμενη συνταγή

Σε ότι αφορά τους χρόνιους ασθενείς, αυτοί έχουν τη δυνατότητα λήψης επαναλαμβανόμενων συνταγών με ισχύ έως και έξι μήνες, τα οποία μπορούν να προμηθεύονται απευθείας από το φαρμακείο χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτονται τον ιατρό τους για εξασφάλιση νέας συνταγής, στο διάστημα των έξι αυτών μηνών.

Επίσης η πλειοψηφία των φαρμακευτικών προϊόντων που καλύπτει το ΓεΣΥ διατίθεται πλέον από τα φαρμακεία της γειτονιάς διευκολύνοντας έτσι τους δικαιούχους να τα προμηθευτούν. 

Προωθούν θεσμική αλλαγή για γρήγορη πρόσβαση σε φάρμακα και καινοτόμες θεραπείες στην ΕΕ

Με στόχο την πλήρη αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την πρόσβαση σε φάρμακα, ο  ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, παρουσίασαν τις προτάσεις της Κομισιόν, για  αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων αλλά και ταχύτερη αδειοδότηση τους. 

Η Επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ έτσι ώστε να γίνει πιο ευέλικτη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ. Η αναθεώρηση θα καταστήσει πιο εύκολη τη διάθεση, την πρόσβαση και την προμήθεια των φαρμάκων, ενώ θα υποστηρίξει την καινοτομία και θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της φαρμακοβιομηχανίας της ΕΕ. 

Επιπλέον η Επιτροπή πρότεινε τη σύσταση του συμβουλίου για την ενίσχυση της καταπολέμησης μικροβιακής αντοχής (AMR).

Η αναθεώρηση περιλαμβάνει προτάσεις για νέα οδηγία και κανονισμό, οι οποίες αναθεωρούνται και αντικαθιστούν την υφιστάμενη φαρμακευτική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για τα φάρμακα για παιδιά και για σπάνιες ασθένειες.

Οι Βρυξέλλες δημοσίευσαν το πολυαναμενόμενο προσχέδιο της προτεινόμενης αναθεώρησης των νόμων που διέπουν τη φαρμακευτική βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, η κυρία Κυριακίδου έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη αναθεώρηση των υφιστάμενων ιατρικών νόμων εδώ και δύο δεκαετίες, η οποία στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση τόσο σε καινοτόμες νέες θεραπείες όσο και σε γενόσημα φάρμακα, δίνοντας ένα τέλος στις τεράστιες αποκλίσεις στην πρόσβαση και τις τιμές μεταξύ των χωρών.

Η Επιτροπή προτείνει να μειωθεί η διάρκεια της βασικής αποκλειστικότητας στην αγορά που λαμβάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες, προτού εισέλθουν τα γενόσημα στην αγορά σε οκτώ από 10 χρόνια.

Προκειμένου να καταστήσει την πρόταση δελεαστική, η Ευρώπη είναι διατεθημένη να προσφέρει στις φαρμακοβιομηχανίες, δύο επιπλέον χρόνια προστασίας, εάν κυκλοφορήσουν τα νέα τους φάρμακα και στα 27 κράτη μέλη εντός δύο ετών.

Η Ευρωπαία Επίτροπος, είπε ότι το νέο σύστημα κινήτρων «θα παρέχει πρόσβαση σε νέα φάρμακα σε περίπου 70 εκατομμύρια περισσότερους πολίτες, σε σύγκριση με σήμερα».

Οι ομάδες ασθενών και καταναλωτών γενικά επευφημούσαν τις προτάσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας (EPHA) τις χαρακτήρισε «μια μεγάλη νίκη για τους ανθρώπους σε ολόκληρη την ΕΕ» λόγω των αλλαγών σε αυτό που θεωρεί ως ένα υπερβολικά γενναιόδωρο σύστημα κινήτρων για τη βιομηχανία.

Η Επιτροπή ελπίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουν μια «ενιαία ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκων», διατηρώντας παράλληλα την ελκυστικότητα της Ευρώπης για φαρμακευτικές επενδύσεις.

Ωστόσο, η βιομηχανία, από μεγάλες εταιρείες συμπεριλαμβανομένης της Bayer (BAYGn.DE) έως τις εταιρείες βιοτεχνολογίας, λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα και θα έχουν ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να χάσει τις νεότερες θεραπείες.

Επικίνδυνη η χορήγηση φαρμάκου για διαβητικούς για σκοπούς απώλειας βάρους

Για αρκετά χρόνια το ενέσιμο σκεύασμα Ozempic χορηγείτο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Τον τελευταίο χρόνο ωστόσο έγινε το νέο must των σελέμπριτις. Το χαρακτήρισαν ως το «θαυματουργό φάρμακο του Χόλυγουντ», προωθήθηκε από ινφλουένσερς μέσω διαδικτύου ως το σκεύασμα που βοηθά στην γρήγορη απώλεια βάρους και ακολούθησε φρενίτιδα ανά το παγκόσμιο.

Αποτέλεσμα ήταν τα εκατομμύρια διαβητικών ανθρώπων, που χρειάζονται πραγματικά το σκεύασμα αυτό, εδώ και αρκετούς μήνες να δυσκολεύονται να το εξασφαλίσουν, αφού λόγω της αυξημένης χρήσης και της τάσης που αναπτύχθηκε, κυρίως μέσω διαδικτύου, άρχισαν να παρουσιάζονται κατά διαστήματα σοβαρές ελλείψεις σε διεθνές επίπεδο.

Οι ελλείψεις μάλιστα που παρατηρούνται πολύ συχνά έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ οι ειδικοί τονίζουν ότι το Ozempic το οποίο ναι μεν βοηθά στην ταχεία απώλεια βάρους σε ανθρώπους που δεν είναι διαβητικοί και αποτελεί ένα όπλο κατά της πραγματικής παχυσαρκίας, σε αρκετές περιπτώσεις αφήνει πίσω του παρενέργειες και τα κιλά που χάνονται, όταν το άτομο δεν παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα βάρους εξαρχής, επιστρέφουν σε μεγάλο βαθμό μετά τον τερματισμό της χρήσης.

Η κατάσταση μάλλον έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, ακόμα και της κατασκευάστριας εταιρείας ενώ χθες συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης για τις ελλείψεις και την ασφάλεια των φαρμάκων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), η οποία έλαβε αποφάσεις προκειμένου να αναχαιτιστεί το φαινόμενο της χρήσης του συγκεκριμένου σκευάσματος για αισθητικούς και μόνο λόγους.

«Εδώ και αρκετούς μήνες παρατηρούμε σταδιακά αύξηση στην ζήτηση του συγκεκριμένου σκευάσματος», ανέφερε στον «Φ» η πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, ενώ η διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, επεσήμανε ότι «το Ozempic, όπως όλα τα φάρμακα, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες και στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος για βλάβες στο ήπαρ ή στο πάγκρεας ή και σε άλλα ζωτικά όργανα». Ανέφερε επίσης ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, ακριβώς εξαιτίας του φαινομένου που παρατηρείται διεθνώς και βλέπουμε ότι έχει αναπτυχθεί και στην Κύπρο, έχουμε προχωρήσει σε πολύ αυστηρούς ελέγχους στα φαρμακεία ενώ και στους γιατρούς έγιναν ειδικές συστάσεις ώστε να συνταγογραφούν το ενέσιμο αυτό σκεύασμα μόνο όταν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, όπως είναι και η εγκεκριμένη ένδειξη του φαρμάκου».

Τα όσα δημοσιοποιούνται μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ανέφεραν Ελένη Ισσέγιεκ και Έλενα Παναγιωτοπούλου, έχουν προκαλέσει μη αναμενόμενη αύξηση στην ζήτηση, με αποτέλεσμα, όπως είπε η διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, «να υπάρχει ανάγκη για να πάρουν το Ozempic, άτομα με διαβήτη και να μην υπάρχει πάντοτε διαθέσιμο το σκεύασμα για να το εξασφαλίσουν».

Όπως αναφέρθηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του ΕΜΑ, είπε η κ. Παναγιωτοπούλου, «ενόψει καλοκαιριού, αναμένεται ότι η ζήτηση για αισθητικούς λόγους θα είναι ακόμα πιο μεγάλη και αυτό προκαλεί ανησυχία διότι ενδεχομένως να μην υπάρχουν αποθέματα για να καλυφθούν οι ανάγκες των ατόμων που χρειάζονται αυτό το σκεύασμα για την υγεία τους».

Το Ozempic, είπε από πλευράς της η πρόεδρος του ΠΦΣ, «χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή για αυτό και δεν πρέπει οι πολίτες να το ζητούν χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία επειδή απλώς θέλουν να χάσουν μερικά κιλά».

Η δανέζικη κατασκευάστρια φαρμακοβιομηχανία Novo Nordisk, ανακοίνωσε προσφάτως ότι προσπαθεί να ανταποκριθεί στην μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ζήτηση ενώ μέσω και της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής, σε ότι αφορά την Ε.Ε, ενημέρωσε τα κράτη μέλη να λάβουν τα μέτρα τους ώστε το φάρμακο να συνταγογραφείται μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται.

Στην Ελλάδα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοινώσεις καλώντας τους γιατρούς να μειώσουν τη συνταγογράφηση ενώ σε διεθνές επίπεδο οι ειδικοί τονίζουν ότι το Ozempic στην περίπτωση των διαβητικών ρυθμίζει την ινσουλίνη, καταστέλλει την όρεξη και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, άρα τους είναι απαραίτητο.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες συντρέχουν πραγματικά ιατρικοί λόγοι για τη χορήγηση του σκευάσματος, εξήγησε στον «Φ» ο παθολόγος – διαβητολόγος Παναγιώτης Δημοσθένους, «οι ασθενείς υποβάλλονται σε συγκεκριμένες εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί ότι τα άτομα αυτά είναι ασφαλή για να το λάβουν. Επίσης, κατά την διάρκεια της λήψης του σκευάσματος η ιατρική παρακολούθηση είναι διαρκής». Επεσήμανε παράλληλα ότι «αν ένας άνθρωπος λαμβάνει το Ozempic για αισθητικούς λόγους, φθάνει στο επιθυμητό για τον ίδιο βάρος αλλά δεν ακολουθεί στη συνέχεια μια σωστή διατροφή και επιστρέφει στις παλιές του συνήθειες και τότε τα κιλά θα επανέλθουν. Η χρήση του σκευάσματος, η απώλεια βάρους χωρίς να συνδυάζονται με σωστή δίαιτα δίνουν απλά ένα προσωρινό αποτέλεσμα». Το Ozempic, είπε καταλήγοντας, «είναι χρόνια θεραπεία, δεν είναι αντιβίωση να την πάρεις μια φορά και τελείωσε. Δεν είναι λύση να λαμβάνουμε ένα φάρμακο για να χάσουμε προσωρινά μερικά κιλά και μετά αφού τα πάρουμε πίσω τα κιλά αυτά να προχωρήσουμε σε επανάληψη της θεραπείας».

Η αύξηση στην χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που δόθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του ΕΜΑ. Συγκεκριμένα και όπως αναφέρθηκε, σε σχέση με πέρσι, η αύξηση στην διάθεση του Ozempic ανήλθε στο 65%. Για αυτό το λόγο, όπως είπε η κ. Παναγιωτοπούλου, «σε ευρωπαϊκό επίπεδο η περίπτωση του φαρμάκου αυτού απασχολεί την αρμόδια επιτροπή μια φορά το μήνα, αφού πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν αποθέματα για να ικανοποιούνται οι ανάγκες των ατόμων που για λόγους υγείας χρειάζονται το Ozempic».

Άλλο διαβήτης κι άλλο παχυσαρκία

Το Ozempic περιέχει την ουσία σεμαγλουτίδη και είναι εγκεκριμένο για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η ίδια κατασκευάστρια εταιρεία, έχει κυκλοφορήσει σε ορισμένες χώρες, προς το παρόν, δεύτερο σκεύασμα με την ίδια δραστική ουσία, το  Wegovy, το οποίο έχει ένδειξη για την παχυσαρκία. Αυτό, έχει προκαλέσει μπέρδεμα αφού κάποιοι από τους διεθνούς φήμης ηθοποιούς, παραγωγούς, τραγουδιστές κλπ έχουν προχωρήσει σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας μόνο το όνομα της ουσίας και όχι την εμπορική επωνυμία του σκευάσματος το οποίο έλαβαν. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νέου ιδιοκτήτη του Twitter, Ίλον Μασκ, ο οποίος είχε γράψει ότι καταφέρνει να διατηρείται σε φόρμα χάρη στο Wegovy, που αποτελεί ένα «συγγενές» φάρμακο του Ozempic.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα δύο σκευάσματα μπορεί να περιέχουν την ίδια δραστική ουσία, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι τα ίδια. Τονίζουν παράλληλα, ότι η παχυσαρκία είναι νόσος και το Wegovy προορίζεται για παχύσαρκους ασθενείς και όχι για να χάσει κάποιος μερικά κιλά για αισθητικούς λόγους.

Σε ό,τι αφορά το Ozempic και τη φρενίτιδα που επικρατεί παγκοσμίως, αρκεί να αναφερθεί ότι στο TikTok, το hashtag #Ozempic έχει προβληθεί πάνω από 273 εκατομμύρια φορές, με τους ανθρώπους να εκφράζουν ενθουσιασμό για την απώλεια βάρους που προκαλείται από το φάρμακο, αναφέροντας, ωστόσο, και τις παρενέργειές του, τις οποίες βιώνουν συχνά.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Αργίες των φαρμακείων κατά τις μέρες του Πάσχα

Ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνει το κοινό ότι, ενόψει Πάσχα και σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα του Υπ. Υγείας, Παράρτημα ΙΙΙ του περί Ρυθμίσεως των Ωραρίων Λειτουργίας των Φαρμακείων και Συναφών Θεμάτων Διάταγμα του 2022, Κ.Δ.Π. 210/2022, έχουν καθοριστεί οι πιο κάτω ημέρες ως αργίες:

*   Μεγάλο Σάββατο
  *   Δευτέρα του Πάσχα
  *   Τρίτη του Πάσχα

Εξαιρούνται τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

 

Εκτελεστική Επιτροπή ΠΦΣ

Διανομή Self Test

Διανομή Self Test

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Κατόπιν ενεργειών του Προεδρείου του ΠΦΣ σας αποστέλλω  την ενημέρωση που λήφθηκε χτες 21/1, από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας και που περιλαμβάνει τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται, για τη διάθεση της 2ης φάσης  των selftest από τα φαρμακεία σας, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη 25/1/22:

1.       Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και τη Δευτέρα θα πιστωθεί ο ΟΑΥ με τα απαραίτητα κονδύλια για να ξεκινήσει η καταβολή του κόστους αλλά και της διάθεσης (1 ευρώ/συσκευασία) στα φαρμακεία.

 

2.       Τα αποθέματα που διαθέτουν θα συνεχίσουν να τα διαθέτουν και κατά τη δεύτερη φάση διάθεσης στους πολίτες. Θα γίνουν ενέργειες για συμπλήρωση ποσοτήτων σε φαρμακεία που δεν έχουν απόθεμα είτε με το υφιστάμενο προϊόν ή με το νέο προϊόν που έχει παραγγελθεί.

Ευχαριστώ,

Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ

Πρόεδρος ΠΦΣ

COVID-19: Νεότερα δεδομένα ασφάλειας παρέχουν διαβεβαιώσεις σχετικά με τη χρήση εμβολίων mRNA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

COVID-19: Νεότερα δεδομένα ασφάλειας παρέχουν διαβεβαιώσεις σχετικά με τη χρήση εμβολίων mRNA κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ο εμβολιασμός παραμένει βασικός πυλώνας έναντι της νόσου COVID-19, ειδικότερα καθώς οι παραλλαγές του ιού εξακολουθούν να εξαπλώνονται σε χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ. Η ομάδα εργασίας του EMA για τη νόσο COVID-19 (ETF) επισημαίνει τα αυξανόμενα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα εμβόλια mRNA έναντι της νόσου COVID-19 δεν προκαλούν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη για τις μέλλουσες μητέρες και τα μωρά τους.

Η ομάδα εργασίας προέβη σε μια λεπτομερή ανασκόπηση αρκετών μελετών που αφορούσαν περίπου 65.000 εγκυμοσύνες σε διαφορετικά στάδια. Η ανασκόπηση δεν ανέδειξε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών εγκυμοσύνης, αποβολών, πρόωρων τοκετών ή ανεπιθύμητων ενεργειών στα αγέννητα μωρά έπειτα από εμβολιασμό με εμβόλια τεχνολογίας mRNA έναντι της νόσου COVID-19. Παρά την ύπαρξη ορισμένων περιορισμών στα δεδομένα, τα αποτελέσματα είναι συνεπή στις μελέτες που εξετάζουν αυτές τις εκβάσεις.

Μελέτες έδειξαν επίσης ότι τα εμβόλια έναντι της νόσου COVID-19 σε εγκυμονούσες γυναίκες είναι το ίδιο αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτων όσο και στις μη εγκυμονούσες. Οι πιο συχνές παρενέργειες των εμβολίων σε εγκύους συνάδουν επίσης με αυτές του συνολικού εμβολιασμένου πληθυσμού και περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγη. Αυτές οι επιδράσεις είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός ολίγων ημερών έπειτα από τον εμβολιασμό.

Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής η εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης με COVID-19, ειδικότερα στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο, οι γυναίκες που κυοφορούν ή ενδέχεται να μείνουν έγκυες στο εγγύς μέλλον ενθαρρύνονται όπως εμβολιαστούν σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις.

Οι περισσότερες πληροφορίες μέχρι στιγμής αφορούν στα εμβόλια mRNA (Comirnaty και Spikevax). Ο EMA θα εξετάσει επίσης σχετικά δεδομένα για άλλα αδειοδοτημένα  εμβόλια για τη νόσο COVID-19 μόλις αυτά γίνουν διαθέσιμα.

Οι αρχικές κλινικές δοκιμές δεν περιλαμβάνουν γενικά εγκύους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, δεδομένα σχετικά με τη χρήση των εμβολίων, όπως και για κάθε άλλο φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να μην είναι συνήθως διαθέσιμα κατά τη στιγμή της αδειοδότησης, αλλά να λαμβάνονται εκ των υστέρων. Μελέτες σε ζώα με τα εμβόλια COVID-19 δεν έδειξαν επιβλαβείς επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη ή στη μεταγεννητική ανάπτυξη. Η ανασκόπηση των πραγματικών στοιχείων υποδηλώνει ότι τα οφέλη από τη λήψη εμβολίων με τεχνολογία mRNA έναντι της νόσου COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπερτερούν των πιθανών κινδύνων για τις μέλλουσες μητέρες και τα αγέννητα μωρά.

Η Επιτροπή για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης του EMA (CHMP) θα εξετάσει τα πλέον  πρόσφατα δεδομένα από τους παρασκευαστές εμβολίων mRNA έναντι της νόσου COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με σκοπό την επικαιροποίηση των συστάσεων στις πληροφορίες προϊόντος για τα εμβόλια, όπου αυτό είναι εφαρμόσιμο.


Παρακολούθηση της ασφάλειας των εμβολίων

Σύμφωνα με το σχέδιο παρακολούθησης της ασφάλειας για τα εμβόλια έναντι της νόσου COVID-19 της ΕΕ, τα εν λόγω εμβόλια παρακολουθούνται στενά και οι σχετικές νεότερες πληροφορίες που προκύπτουν συλλέγονται συνεχώς και αξιολογούνται έγκαιρα. Αν και πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων έχουν ήδη λάβει εμβόλια έναντι της νόσου COVID-19, ορισμένες παρενέργειες ενδέχεται να συνεχίσουν να εμφανίζονται καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι περιλαμβάνονται στα προγράμματα εμβολιασμού. Η Επιτροπή ασφάλειας του EMA, PRAC θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ασφάλεια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι εταιρείες υποχρεούνται να παρέχουν τακτικές ενημερώσεις και να διεξάγουν μελέτες για την παρακολούθηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων τους, όπως αυτά χρησιμοποιούνται από το κοινό. Οι αρχές διεξάγουν επίσης πρόσθετες μελέτες για την παρακολούθηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα μέτρα αυτά επιτρέπουν στις ρυθμιστικές αρχές να αξιολογούν γρήγορα τα δεδομένα που προκύπτουν από μια σειρά διαφορετικών πηγών και να λαμβάνουν, εάν χρειάζεται, τα κατάλληλα ρυθμιστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παραπομπές

Vaccination during pregnancy

Kachikis A, Englund JA, Singleton M, Covelli I, Drake AL, Eckert LO. Short-term Reactions Among Pregnant and Lactating Individuals in the First Wave of the COVID-19 Vaccine Rollout. JAMA Network Open. 2021;4(8):e2121310.

Zauche LH, Wallace B, Smoots AN, et al. Receipt of mRNA Covid-19 vaccines and risk of spontaneous abortion. N Engl J Med 2021;385:1533-1535.

Magnus MC, Gjessing HK, Eide HN, Wilcox AJ, Fell DB, Håberg SE. Covid-19 Vaccination during Pregnancy and First-Trimester Miscarriage. N Engl J Med. 2021 Nov 18;385(21):2008-2010.

Kharbanda EO, Haapala J, DeSilva M, et al. Spontaneous Abortion Following COVID-19 Vaccination During Pregnancy. JAMA. 2021 Oct 26;326(16):1629-1631.

Pregnancy outcomes

Wainstock T, Yoles I, Sergienko R, Sheiner E. Prenatal maternal COVID-19 vaccination and pregnancy outcomes. Vaccine. 2021;39(41):6037-6040.

Bookstein Peretz S, Regev N, Novick L, et al. Short-term outcome of pregnant women vaccinated with BNT162b2 mRNA COVID-19 vaccine. Ultrasound Obstet Gynecol. 2021 Sep;58(3):450-456.

Rottenstreich M, Sela HY, Rotem R, Kadish E, Wiener-Well Y, Grisaru-Granovsky S. Covid-19 vaccination during the third trimester of pregnancy: rate of vaccination and maternal and neonatal outcomes, a multicentre retrospective cohort study. BJOG. 2022 Jan;129(2):248-255.

Blakeway H, Prasad S, Kalafat E, et al. COVID-19 vaccination during pregnancy: coverage and safety. Am J Obstet Gynecol. 2021 Aug 10:S0002-9378(21)00873-5.

UK Health Security Agency. COVID-19 vaccine surveillance report. Week 47. 25 November 2021.

Theiler RN, Wick M, Mehta R, Weaver AL, Virk A, Swift M. Pregnancy and birth outcomes after SARS-CoV-2 vaccination in pregnancy. Am J Obstet Gynecol MFM. 2021;3(6):100467.

Trostle ME, Limaye MA, Avtushka V, Lighter JL, Penfield CA, Roman AS. COVID-19 vaccination in pregnancy: early experience from a single institution. Am J Obstet Gynecol MFM. 2021;3(6):100464.

Shimabukuro TT, Kim SY, Myers TR, et al. CDC v-safe COVID-19 Pregnancy Registry Team. Preliminary Findings of mRNA Covid-19 Vaccine Safety in Pregnant Persons. N Engl J Med. 2021 Jun 17;384(24):2273-2282.

Lipkind HS, Vazquez-Benitez G, DeSilva M, et al. Receipt of COVID-19 Vaccine During Pregnancy and Preterm or Small-for-Gestational-Age at Birth – Eight Integrated Health Care Organizations, United States, December 15, 2020-July 22, 2021. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. 2022 Jan 7;71(1):26-30.

ACIP Presentation Slides: Sept 22-23, 2021 Meeting. COVID-19 vaccine safety in pregnancy: Updates from the v-safe COVID-19 vaccine. Sept 22, 2021.

Address

P.O.Box: 20611, 1661 Nicosia

Email

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι​

Social Media

Copyright © 2021. cpa.org.cy Cyprus Pharmaceutical Association

Add to cart