Τις συνταγές φαρμάκων στο ΓεΣΥ επιχειρεί να συγυρίσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας μετά τη διαπίστωση ότι σε αρκετές περιπτώσεις, για τους ίδιους ασθενείς υπήρχαν καταχωρημένες στο λογισμικό του συστήματος συνταγές στις οποίες περιλαμβάνονταν φάρμακα της ίδιας κατηγορίας των οποίων η ταυτόχρονη λήψη δεν ενδείκνυται ή υπήρχαν συνταγές διαφορετικών γιατρών στις οποίες περιλαμβάνονταν επίσης φάρμακα της ίδιας κατηγορίας με αποτέλεσμα να γίνονται καταχρήσεις.
Οι ασθενείς εκτελούσαν σε μηναία βάση όλες τις συνταγές τους και έπαιρναν από τα φαρμακεία του ΓεΣΥ φάρμακα τα οποία τους ήταν αχρείαστα ή έπαιρναν ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που πραγματικά χρειάζονταν για τη διάρκεια ενός μήνα.
Πλέον το λογισμικό, δεν θα επιτρέπει την συνταγογράφηση φαρμάκων τα οποία ανήκουν στην ίδια κατηγορία αλλά η ταυτόχρονη λήψη τους δεν ενδείκνυται.
Η Ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ Γνώσια Αχνιώτου δήλωσε στην εφημερίδα ο Φιλελεύθερος ότι, «Όπως διαπιστώθηκε αρκετοί γιατροί, μπορεί να συνταγογραφούσαν στον ασθενή τους ένα σκεύασμα το οποίο στη συνέχεια έκριναν ότι δεν ήταν το καταλληλότερο και προχωρούσαν στην πρόσθεση στην ίδια συνταγή ενός δεύτερου σκευάσματος της ίδιας κατηγορίας χωρίς να διαγράψουν το πρώτο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ασθενής να πηγαίνει στο φαρμακείο και να παίρνει και τα δύο σκευάσματα, εάν επρόκειτο εννοείται για επαναλαμβανόμενες συνταγές». Επίσης, «στο σύστημα υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο προσωπικός γιατρός συνταγογραφεί αρχικά ένα σκεύασμα και μετά ο ασθενής επισκέπτεται ειδικό γιατρό και συνταγογραφεί και ο ειδικός γιατρός και πάλι φάρμακο της ίδιας κατηγορίας».
Περιορισμοί σημείωσε η κ. Αχνιώτου, είχαν εφαρμοστεί εδώ και καιρό και αφορούσαν αντίστοιχα και ανταλλάξιμα φάρμακα των οποίων η παράλληλη συνταγοράφηση επίσης δεν επιτρέπεται «και τώρα προχωρήσαμε και σε αυτή την απαγόρευση».
Στην ενημερωτική επιστολή που έλαβαν όλοι οι γιατροί, αναφέρεται ότι ως μεταβατικό στάδιο «έχει ληφθεί πρόνοια ώστε η συνταγογράφηση φαρμάκου που ανήκει στην ίδια ομάδα με φάρμακο για το οποίο υπάρχει ήδη συνταγή σε ισχύ, να επιτρέπεται στην περίπτωση επαναλαμβανόμενων συνταγών εάν κατά την έκδοση νέας συνταγής εκκρεμεί μόνο η εκτέλεση της τελευταίας επανάληψης για τη συνταγή σε ισχύ.
Με την απαγόρευση, οι γιατροί τη στιγμή που θα καταχωρούν σκεύασμα το οποίο ανήκει σε κατηγορία στην οποία επίσης ανήκει άλλο ήδη συνταγογραφημένο φάρμακο, θα βλέπουν στον υπολογιστή τους την σχετική ενημέρωση και θα έχουν τις εξής επιλογές:
• Είτε δεν θα προβαίνουν σε έκδοση νέας συνταγής σε περίπτωση που υπάρχει υφιστάμενη συνταγή σε ισχύ.
• Θα ακυρώνουν τη παλιά συνταγή (εάν την είχαν εκδώσει οι ίδιοι) και έπειτα να εκδίδουν νέα.
• Σε περίπτωση που η υφιστάμενη συνταγή στο σύστημα έχει εκδοθεί από άλλο ιατρό και πρέπει να ακυρωθεί, να επικοινωνούν με τον ιατρό που την έχει εκδώσει για ενημέρωση και ακύρωση της συνταγής.
«Στην περίπτωση που πρέπει να γίνει ακύρωση συνταγής η οποία περιλαμβάνει και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, δεν υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης μόνο ενός προϊόντος και ως εκ τούτου πρέπει να ακυρωθούν όλα τα προϊόντα και να εκδοθεί νέα συνταγή».
Μάχη με τις ελλείψεις φαρμάκων
Επιβάλλεται ταχύτερη ενημέρωση από τις εταιρείες εισαγωγής, λέει ο ΟΑΥ
Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι καθημερινό φαινόμενο, δεν αφορούν μόνο την Κύπρο και δεν σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ, ξεκαθάρισε μιλώντας στον «Φ» η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ Γνώσια Αχνιώτου, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι «υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες, ο οργανισμός θα μπορούσε να ενεργήσει ταχύτερα και να προχωρήσει σε διαδικασίες εξασφάλισης φαρμάκων για τα οποία δεν υπάρχουν αντίστοιχα σκευάσματα, εάν και οι φαρμακευτικές εταιρείες μας ενημέρωναν έγκαιρα για τις διαφαινόμενες ελλείψεις».
Δυστυχώς, είπε η κ. Αχνιώτου, «υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η ενημέρωση της οποίας τυγχάνουμε από τις εταιρείες για τις ελλείψεις που διαβλέπουν ότι θα προκύψουν σε σκευάσματα τους δεν είναι έγκαιρη και ως εκ τούτου, μέχρι που να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες δημιουργείται κενό στην αγορά».
Αυτή τη στιγμή, είπε, «ως γνωστό έχουμε το πρόβλημα με τα αντισταμινικά σιρόπια για παιδιά. Στον κατάλογο φαρμακευτικών προϊόντων του ΓεΣΥ είναι εγγεγραμμένα τρία τέτοια σιρόπια. Ωστόσο διαθέσιμο στην αγορά είναι μόνο το ένα από αυτά το οποίο είναι κατάλληλο μόνο για παιδιά 6 ετών και άνω και 20 κιλών και άνω. Τα άλλα δύο σκευάσματα βρίσκονται προσωρινά σε έλλειψη αφού αν και κάποιες ποσότητες, όπως είχαμε ενημερωθεί, έφθασαν στην Κύπρο τον περασμένο Μάιο, δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες του καλοκαιριού».
Ο ΟΑΥ, πρόσθεσε, «έχει ενημερωθεί από την εταιρεία εισαγωγής ότι αναμένονται στην Κύπρο εντός Αυγούστου μεγάλες ποσότητες για τα δύο αυτά σκευάσματα. Ωστόσο, μέχρι τότε και με στόχο να καλυφθούν τα κενά που ήδη υπάρχουν στην αγορά, ο οργανισμός έχει προχωρήσει σε εναλλακτικές λύσεις μετά από συνεννόηση με τον ΟΚΥπΥ και συγκεκριμένα, ο ΟΑΥ θα εξασφαλίσει από τον ΟΚΥπΥ παρόμοιο σκεύασμα το οποίο δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο του ΓεΣΥ αλλά χρησιμοποιείται για ενδονοσοκομειακή χρήση. Ευελπιστούμε ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά μέχρι που να φθάσουν στην Κύπρο οι νέες ποσότητες».
Σε κάθε περίπτωση, είπε καταλήγοντας η κ. Αχνιώτου, «οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αμέσως μόλις ειδοποιηθούμε από τις εταιρείες εισαγωγής για μια έλλειψη, προχωρούμε στις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να εξασφαλιστούν ποσότητες μέσω της Διεύθυνσης Αγορών και Προμηθειών του υπουργείου Υγείας, για τα σκευάσματα στα οποία δεν υπάρχουν άλλα αντίστοιχα φάρμακα. Μέχρι τώρα στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ συχνά ελλείψεις, μπορούμε και καλύπτουμε, ευτυχώς τις ανάγκες μας, στις περισσότερες περιπτώσεις, με αντίστοιχα φάρμακα τα οποία υπάρχουν».
πηγή : Φιλελεύθερος