Υπέρ της πρόσβασης των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα, μέσω του ΓΕΣΥ, υπό προϋποθέσεις, με στόχο την άμεση διάθεση του φαρμάκου στον ασθενή, τάσσεται ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Σε πρόσφατο Συνέδριο του ΟΣΑΚ, με επίκεντρο τα καινοτόμα φάρμακα και υπό ποιες διαδικασίες και ταχύτητες φθάνουν στον ασθενή, η Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ, έθεσε στη συζήτηση την αναγκαιότητα βελτίωσης δύο πυλώνων. Την αξιολόγηση και την διαπραγμάτευση της τιμής. Οι ασθενείς επισήμανε η κυρία Ισσέγιεκ έχουν αγκαλιάσει το φαρμακείο της γειτονιάς.
Όπως είναι γνωστό, οι ασθενείς, επισήμανε η κυρία Ισσέγιεκ, έχουν αγκαλιάσει το φαρμακείο της γειτονιάς.
«Οι φαρμακοποιοί, είμαστε δίπλα στον ασθενή, προσφέροντας υπηρεσίες. Ακόμη και το φάρμακο πλέον στο ΓΕΣΥ, προσφέρεται ως υπηρεσία. Η αποζημίωση μπορεί να είναι κυμαινόμενη μονάδα, αλλά είναι υπηρεσία. Δεν είναι ένα προϊόν το οποίο προσφέρεται με ποσοστό κέρδους στο φαρμακοποιό. Εμείς που έχουμε τον ασθενή απέναντι μας κάθε μέρα, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, ώστε να φθάνει το κατάλληλο φάρμακο, στον κατάλληλο ασθενή, την κατάλληλη ώρα, πολύ περισσότερο ίσως από άλλους που βρίσκονται συνήθως στα γραφεία και αποφασίζουν» είπε χαρακτηριστικά.
Θέση του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είναι πως, η ενδεχόμενη διάθεση του καινοτόμου φαρμάκου, από το φαρμακείο της γειτονιάς, θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε ένα διαφορετικό προϋπολογισμό και μία διαφορετική μονάδα αποζημίωσης, ως υπηρεσία. Δεν δύναται, ένα φάρμακο 5 ευρώ που αποζημιώνεται σήμερα με μία μικρή τιμή μονάδας, με τον ίδιο τρόπο να αποζημιώνεται και ένα φάρμακο 5 και 10 χιλιάδων ευρώ.
Ως υπηρεσία, το καινοτόμο φάρμακο, προϋποθέτει σημαντικά λειτουργικά και διοικητικά έξοδα για το φαρμακείο και ένα μεγάλο οικονομικό ρίσκο για να διατεθεί μέσω των φαρμακείων εξήγησε η κυρία Ισσέγιεκ. Ταυτόχρονα και αν ποτέ συμφωνηθεί ότι θα πρέπει να διατεθεί, θα πρέπει να γίνεται και με μία υπηρεσία παρακολούθησης της συμμόρφωσης του ασθενούς.
«Είναι μία νέα υπηρεσία, η οποία θα πρέπει να ενταχθεί παράλληλα με τη χορήγηση του καινοτόμου φαρμάκου, ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν φαινόμενα μεγάλης σπατάλης από τη μη συμμόρφωση του ασθενούς στο νέο φάρμακο. Μία λεπτομερής συμβουλευτική υποστήριξη από το φαρμακοποιό και παρακολούθηση του ασθενή έχει πολλά να προσφέρει στην ορθή διαδικασία διάθεσης του φαρμάκου».
Τα καινοτόμα δεν πρέπει να βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων
Τα καινοτόμα φάρμακα είναι λίγα και ο ΠΦΣ προειδοποιεί ότι δυνατό να δημιουργηθούν ελλείψεις, στην περίπτωση που βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων.
Βάσει της τιμολογιακής πολιτικής και των συμφωνιών με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, η αξία των φαρμάκων που είχαν ενταχθεί στο ΓΕΣΥ, δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Τα ακριβότερα φάρμακα, έτσι κι’ αλλιώς στην τιμολογιακή πολιτική, τύγχαναν μίας διαφορετικής αξιολόγησης για σκοπούς αποζημίωσης των φαρμακείων, ανάλογα με την τιμή τους, κάτι το οποίο θα πρέπει να αξιολογηθεί και με τα καινοτόμα φάρμακα, αφού αυτά δεν είχαν συμπεριληφθεί στη συμφωνία ένταξης των φαρμακείων στο ΓΕΣΥ.
Παράλληλα με τη διάθεση, είναι και οι εξοικονομήσεις που μπορεί να προσφέρει το φαρμακείο, προκειμένου να δώσουμε χώρο για την ανάπτυξη της καινοτομίας. Πρόκειται για ποιοτικά κριτήρια τα οποία εφαρμόζονται στα πλείστα συστήματα Υγείας και τα οποία ο Οργανισμός δυστυχώς δεν έχει αξιολογήσει ακόμη. Κρίνονται ως πολύ σημαντικά από τους φαρμακοποιούς, όπου η συμβολή του φαρμακείου τη γειτονιάς, με προσφορά υπηρεσιών, εστιάζοντας κυρίως στην πρόληψη, ως μέρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, μπορεί να επιφέρει σοβαρές εξοικονομήσεις στο σύστημα.
Συνταγογραφούμενα φάρμακα, ίσον εξοικονομήσεις
Σε ότι αφορά στην συμπερίληψη των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αυτό έχει οδηγήσει σε εξοικονομήσεις που επιτρέπουν την συμπερίληψη καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων. Για σκοπούς ευρύτερης κατανόησης, ένα πάγιο αίτημα των ασθενών, είναι η συμπερίληψη στο ΓΕΣΥ της καρδιοπροστατευτικής ασπιρίνης των 75 mg. H αγορά της ασπιρίνης όμως από τον ασθενή, η οποία του κοστίζει σήμερα περίπου 3 ευρώ τον μήνα, εξοικονομεί στο σύστημα 3 – 4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, τα οποία μπορούν να διατεθούν για την αγορά ενός καινοτόμου φαρμάκου.
Το ΓΕΣΥ, είναι ένα σύστημα το οποίο είναι καθολικό, αλληλέγγυο και ισότιμο. Η έννοια της αλληλεγγύης αφορά και στην ιεράρχηση των αναγκών μεταξύ των ασθενών και πού πρέπει αυτοί να δώσουν τις μάχες τους. Στην ασπιρίνη η οποία θα τους εξοικονομήσει 3 ευρώ ή 3-4 εκατομμύρια για ένα άλλο ασθενή, που θα μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω του συστήματος σε ένα καινοτόμο φάρμακο;
Οι φαρμακοποιοί, τασσόμαστε δίπλα στον ασθενή και αν προκύψει θέμα με βάση το αίτημα τους για αποζημίωση μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων από το σύστημα, για συγκεκριμένες ασθένειες, είμαστε πρόθυμοι να το συζητήσουμε με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, αφού και αυτό ήταν εκτός των συμφωνιών μας, εντούτοις θα πρέπει και οι ίδιοι οι ασθενείς να αξιολογήσουν τι είναι σημαντικό να διεκδικήσουν, για να μην επιβαρύνεται το σύστημα εις βάρος της καινοτομίας και των σοβαρά πασχόντων.