Την ανάγκη θεσμικών μεταρρυθμίσεων για το μετασχηματισμό του ρόλου του φαρμακοποιού, μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ανέδειξε το 9ο Παγκύπριο Φαρμακευτικό Συνέδριο τον Δεκέμβριο του 2022, στο οποίο αναπτύχθηκαν οι προοπτικές, οι προκλήσεις του επαγγέλματος, καθώς και οι στρεβλώσεις που αναγνωρίζουν μεν το ρόλο του φαρμακοποιού στη ζωή του ασθενή, τον εμποδίζουν δε να κατοχυρωθεί με θεσμικό πλαίσιο ως επαγγελματίας της Υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Σημαντική η αναγνώριση από την επίτροπο Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, η οποία χαρακτήρισε την Ευρώπη, το φαρμακείο των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εξήρε το ρόλο που διαδραμάτισαν οι φαρμακοποιοί στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, καθώς αποτελούν όπως ανέφερε, σημείο επαφής για τους πολίτες σε ότι αφορά στην αναζήτηση ιατρικών συμβουλών και θεραπείας.
Οι φαρμακοποιοί ανέφερε η κ. Κυριακίδου, έχουν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην οικοδόμηση Ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, για την προστασία της Υγείας των πολιτών.
Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, συνεχάρη τους φαρμακοποιούς για την ανταπόκριση τους στην πανδημία και σημείωσε ότι προσβλέπει στην Εθνική Φαρμακευτική Αρχή.
Θα έχει είπε, ίδιες ευθύνες και αρμοδιότητες με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές φαρμακευτικές αρχές σε ότι αφορά στην ποιότητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των φαρμάκων και θα είναι ένας ευέλικτος και αποτελεσματικός Οργανισμός, του οποίου η συμβολή στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας θα έχει καθοριστικό χαρακτήρα.
Στην ομιλία της η Πρόεδρος του Παγκυπρίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ υπογράμμισε την αλλαγή που επέφερε στο ρόλο του φαρμακοποιού, η πρόκληση της πανδημίας του κορωνοϊού και απευθυνόμενη σε όλους τους φορείς, υπέδειξε την προοπτική που δημιουργήθηκε, για συμμετοχή των φαρμακοποιών, ως αναπόσπαστο μέρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Eπικεντρώθηκε δε, στο ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν στους εμβολιασμούς για τη γρίπη ή και την ενισχυτική δόση, κάτι που ήδη εφαρμόζεται στο εξωτερικό.
Η διεύρυνση πιστοποιημένων προσφερόμενων υπηρεσιών από τα φαρμακεία, θα πρέπει να θεωρείται μονόδρομος στο άμεσο μέλλον, ανέφερε η κυρία Ισσέγιεκ, επισημαίνοντας ότι, οι υπηρεσίες από το φαρμακείο της γειτονιάς έχουν αδιαμφισβήτητα προστιθέμενη αξία για τον ασθενή και προκύπτουν ευθέως από την εκπαίδευση του φαρμακοποιού, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις της επιστήμης και το υπάρχον νομικό πλαίσιο.
Ο Αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος του τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Χρίστος Πέτρου παρουσίασε το πλαίσιο για το μετασχηματισμό του ρόλου του φαρμακοποιού, αναπτύσσοντας τις επιστημονικές, ρυθμιστικές και διοικητικές προκλήσεις και προοπτικές που προέκυψαν μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, για το σύνολο των φαρμακοποιών (νοσοκομειακών, κυβερνητικών, κοινοτικών).
Ο κύριος Πέτρου αναφέρθηκε στη μετατροπή των φαρμακείων σε κόμβους επιστημονικής πληροφόρησης και την ανάγκη να αντιμετωπισθούν οι ανισότητες στην υγεία, καθώς επίσης να επαναπροσδιοριστούν τα καθήκοντα και οι ευθύνες των φαρμακοποιών οι οποίοι αναπτύσσοντας δεξιότητες, βελτιώνουν παράλληλα και την παροχή υπηρεσιών τους, σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Προσκεκλημένη στο συνέδριο, η Prof Claire Andersen, President of the Royal Pharmaceutical Society, αναφέρθηκε στους φορείς χάραξης πολιτικής, οι οποίοι θα πρέπει να εγκύψουν στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του ρόλου των φαρμακείων σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του κλάδου.
Ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στην ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιόνης, υπογράμμισε την ανάγκη κοινής προσπάθειας και συμπόρευσης όλων των επαγγελματιών της Υγείας αλλά και προώθησης της διεπιστημονικής και διεπαγγελματικής συνεργασίας, στις υπηρεσίες Υγείας μετά την Covid19 περίοδο.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών Μάριος Κούλουμας εξήγησε ότι, ο φαρμακοποιός είναι κάτι πολύ περισσότερο από διεκπεραιωτής μιας ιατρικής συνταγής για τον ασθενή, ο οποίος απευθύνεται σε αυτόν για πρόληψη, συμβουλή και ενημέρωση και αποτελεί το σημείο επαφής στην πρωτογενή και δευτερογενή φροντίδα.
O Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ, ο Παναγιώτης Πέτρου διαβεβαίωσε τους συνέδρους ότι υπάρχει η βούληση για βελτίωση του ρόλου των φαρμακοποιών και μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας που ήδη εφαρμόζεται, θα γίνουν επιπρόσθετα βήματα στο μέλλον και θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για θεσμικές αλλαγές.
Ο Προιστάμενος Δ/νσης Μετεγκριτικών Διαδικασιών και κλινικών δοκιμών, στις φαρμακευτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κκολός, υπενθύμισε πως η νομοθεσία ρύθμισης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού χρονίζει από το 1943 και οι καιροί επιτρέπουν βελτίωση των νομοθετικών διατάξεων που καλύπτουν την παροχή υπηρεσιών από το Φαρμακοποιό.
Στο περιθώριο του συνεδρίου λειτουργούσε έκθεση ιατροφαρμακευτικών προϊόντων. Αντιπρόσωποι φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών με περίπτερα, παρουσίαζαν τα δικά τους καινοτόμα και μη προϊόντα φροντίδας και ομορφιάς.
Οι οικοδεσπότες του συνεδρίου διεξιώθηκαν όλους τους φιλοξενούμενους και συμμετέχοντες που συνέδραμαν στην επίτευξη των στόχων του 9ου Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συνεδρίου.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του τότε υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα.