Αντιμετώπισε τον Καύσωνα, εμπιστεύσου τον φαρμακοποιό σου

Όπως όλοι μας γνωρίζουμε ότι, ο καύσωνας  είναι η περίοδος με πολύ θερμό καιρό, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται και από υψηλή υγρασία, ιδιαίτερα στις παράλιες περιοχές. Το έντονο αυτό καιρικό φαινόμενο που παρουσιάζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να κάνει τη ζωή και την καθημερινότητα αφόρητη καθώς και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας, εάν δεν λάβουμε κάποια μέτρα για την προστασία μας.

Ο καύσωνας αντιμετωπίζεται με απλά βήματα όπως, αποφυγή της ηλιοθεραπείας και παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη, μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός κατά τις  μεσημβρινές κυρίως ώρες.

Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας ή άθλησης σε χώρους χωρίς κατάλληλο κλιματισμό και αερισμό. Αυστηρά όχι στο περπάτημα για μεγάλες αποστάσεις και χρονικά διαστήματα  ή στο τροχάδην κάτω από τον ήλιο κατά τις μεσημβρινές ώρες.

Τέτοιες συνθήκες απαιτούν ένα προστατευτικό καπέλο με καλό αερισμό του κεφαλιού και ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, από μη συνθετικά υλικά, ώστε  για σωστό αερισμό του σώματος και εξάτμιση του ιδρώτα. Προϋπόθεση είναι τα ελαφρά και μικρά γεύματα, φρούτα και λαχανικά, όχι όμως λιπαρά.

Υπό συνθήκες καύσωνα, συνίσταται ενυδάτωση και κατανάλωση άφθονων ποτών χωρίς ή με λίγη ζάχαρη όπου είναι δυνατόν. Προσθέστε λίγο ή περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας εάν έχετε έντονη εφίδρωση και αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.

Τα χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό βοηθούν το σώμα να ελέγξει καλύτερα τη θερμοκρασία του.

Εάν εσείς ή μέλη της οικογένειάς σας πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.) συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό σας για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και τυχόν προσαρμογή τους, με τα φάρμακα που λαμβάνονται κατά την περίοδο με καύσωνα.

Για τα βρέφη και τα παιδιά, επιλέξτε ελαφριά ρούχα και προσέξτε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα ένα ελαφρύ καπέλο. Πάντα μετά από συνεννόηση με τον παιδίατρο συμπληρώνουμε με υγρά τη διατροφή τους όπου είναι δυνατό.

Όσο αφορά άτομα τρίτης ηλικίας, επιβάλλεται όπως παραμείνουν σε χώρους με κλιματισμό χωρίς έντονη ηλικιακή έκθεση.

Συμπληρώματα που βοηθούν στην αντιμετώπιση του καύσωνα είναι οι ηλεκτρολύτες που βρίσκονται στα υγρά και τους ιστούς του σώματος. Πρέπει πάντα να διατηρούμε την ισορροπία τους στον οργανισμό μας, ώστε να ρυθμίζονται τα επίπεδα των υγρών στο σώμα και τη σωστή λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού.

Παράλληλα, η Βιταμίνη C, το ασκορβικό οξύ, βοηθούν στην υποστήριξη των ιδρωτοποιών αδένων και στην πρόληψη της εξουθένωσης του οργανισμού σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Η βιταμίνη C, λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της, όπως και η βιταμίνη Ε, προστατεύουν το δέρμα από τη βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου.

Ζητήστε από το φαρμακοποιό σας να σας κατευθύνει, έτσι ώστε να προμηθευτείτε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, σωστά αντιηλιακά με ψηλό προστατευτικό δείκτη από το φαρμακείο, για την καλύτερη δυνατή προστασία, εσάς και των δικών σας ανθρώπων από το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο.

Προστατευθείτε από τον καύσωνα, εμπιστευθείτε τον φαρμακοποιό σας.

Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλλογος

Address

P.O.Box: 20611, 1661 Nicosia

Email

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι​

Social Media

Copyright © 2021. cpa.org.cy Cyprus Pharmaceutical Association

Add to cart