Προτεραιότητα η ασφαλής διαχείριση των φαρμακευτικών προϊόντων οικιακής προέλευσης

Διαδικτυακή συζήτηση με επίκεντρο τη νέα νομοθεσία  σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων οικιακής προέλευσης, πραγματοποίησε την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, το Πρόγραμμα Φαρμακευτικής του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. 

Στόχος της διαδικτυακής εκδήλωσης, η συζήτηση της σχετικής νομοθεσίας για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων οικιακής προέλευσης ενόψει της εφαρμογής της στο τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου και να παρατεθούν οι απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων φορέων για την επιτυχή υλοποίηση της.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Δρ. Χρίστος Πέτρου, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η Δρ. Νάσια Δικηγοροπούλου εκπροσώπους του Τμήματος Περιβάλλοντος, ο Ιωάννης Κκολός εκπρόσωπος των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, ο Δρ. Χριστάκης Σεργίδης, εκπροσώπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Παρασκευαστών Γενερικών Φαρμάκων (ΠΑ.ΣΥ.ΠΑ.ΓΕ.Φ), ο Κυριάκος Μικέλλης εκ μέρους της  Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), και η Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Χρίστος Πέτρου : Τεχνικές πράσινης χημείας 

Ο Δρ. Χρίστος Πέτρου, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας τόνισε την ανάγκη εφαρμογής της Νομοθεσίας και αναφέρθηκε στην μακρά πορεία μέχρι την ψήφισή της από την Βουλή. Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων και χαιρέτησε την παρουσία τους στην συγκεκριμένη συζήτηση. Ανάφερε ότι, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει ξεκινήσει η εφαρμογή τεχνικών πράσινης χημείας, που περιορίζει τον όγκο των τοξικών αποβλήτων.

Ελένη Πιερά Ισσέγιεκ : Οι φαρμακοποιοί καλούμαστε σε έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους

Η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Φαρμακοποιών Ελένη Περά Ισσέγιεκ επισήμανε τα κενά που υπάρχουν στη διαδικασία εφαρμογής, τον τρόπο συλλογής σε επίπεδο φαρμακείου, τον έλεγχο και διαλογή των αποβλήτων και επικεντρώθηκε στο σύστημα συλλογής στα φαρμακεία.

Η κυρία Ισσέγιεκ χαρακτήρισε θλιβερό η Κύπρος να είναι στις ελάχιστες των Ευρωπαϊκών χωρών που παραμένουν χωρίς σύστημα διαχείρισης αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων και οι φαρμακοποιοί είναι αναγκασμένοι καθημερινά να ενημερώνουν τους πελάτες τους, ότι η μόνη επιλογή για την ώρα είναι τα κοινά σκουπίδια, κάτι το οποίο έχει αρνητική επίδραση στο περιβάλλον. Το θέμα είπε, άρχισε να συζητείται προ δεκαετίας και στις 9 Μαρτίου 2023, ψηφίστηκαν οι κανονισμοί στην Κοινοβουλευτική επιτροπή Περιβάλλοντος.

Ο ΠΦΣ σημείωσε, έθεσε το θέμα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του, καθώς οι φαρμακοποιοί όπως είπε, καλούνται να διαδραματίσουν ένα από τους πιο σημαντικούς ρόλους, εκείνο της παραλαβής αποβλήτων Φαρμακευτικών προϊόντων από το κοινό.  Έθεσε επίσης θέμα επιμόρφωσης των πολιτών για το τι σημαίνει στοιχειώδης/πρωτογενής συσκευασία, για να μην υπάρχει ανάγκη διαχωρισμού των συσκευασιών.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη διαδικτυακή συζήτηση: https://globaltraining.webex.com/recordingservice/sites/globaltraining/recording/30646f12e765103bafffaadc04306f8f/playback

Η Δρ. Δικηγοροπούλου, παρουσίασε τη νομοθεσία και επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής του συστήματος συλλογής των αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες επισήμαναν την ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας. Η ορθολογική Διαχείριση των Αποβλήτων Φαρμακευτικών Προϊόντων Οικιακής Προέλευσης είναι κρίσιμη για την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας υγείας αφού η απόρριψη αποβλήτων φαρμακευτικών προϊόντων οικιακής προέλευσης στα σκύβαλα ή στις αποχετεύσεις έχει  ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του εδάφους και των υδάτων, όπως τονίστηκε.

Μέσα από τη συζήτηση υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα εφαρμογής της νομοθεσίας και τονίστηκε ότι η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος προϋποθέτει την συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων καθώς και του κοινού, η ανάγκη ενημέρωσης του κοινού, αλλά και η εφαρμογή συγκεκριμένου πλάνου που θα είναι συμφωνημένο από όλους τους εμπλεκόμενους.

Συμφωνήθηκε, όπως η συζήτηση να συνεχιστεί, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να αποτιμήσουν τη διαδικασία τρεις μήνες μετά την εφαρμογή της.

Address

P.O.Box: 20611, 1661 Nicosia

Email

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι​

Social Media

Copyright © 2021. cpa.org.cy Cyprus Pharmaceutical Association

Add to cart