Τα φαρμακεία μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσία εμβολιασμού κατά του Covid-19

Ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος χαιρετίζει την αναθεώρηση των μέτρων από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, για την αναχαίτιση της νέας υποπαραλλαγής του COVID, η οποία παρουσιάζει έξαρση.  Απευθύνουμε έκκληση στο κοινό, όπως χρησιμοποιεί προστατευτική μάσκα και διατηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις, κατά την επίσκεψη του και στα φαρμακεία, όπου παρατηρείται αυξημένη προσέλευση για τη διεξαγωγή rapid test, με αρκετούς επισκέπτες να είναι θετικοί στον ιό.

Κόσμος που αντιμετωπίζει κρύωμα και άλλες εποχικές λοιμώξεις, μπορεί επίσης να παρευρίσκεται στο φαρμακείο για την εξασφάλιση φαρμάκων ή εκτέλεση κάποιας συνταγής γιατρού. Η μάσκα είναι απαραίτητη για την αποφυγή μετάδοσης επιβλαβών μικροβίων.

Απόδειξη τούτου, είναι πως ο ταχύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας, είναι το φαρμακείο της γειτονιάς, το οποίο διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των ασθενών κατά την περίοδο της πανδημίας και των αυστηρών μέτρων υγιεινής και περιορισμών.

Σχετικά με το ζήτημα των εμβολιασμών, υπενθυμίζουμε όλους τους αρμοδίους ότι, οι φαρμακοποιοί έχουν την εμπειρία και την κατάλληλη εκπαίδευση – κατάρτιση, για να παρέχουν την υπηρεσία του εμβολιασμού μέσω του φαρμακείου της γειτονιάς και να συμβάλουν  στην ταχύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Πεποίθηση μας είναι πως αυτό προκύπτει από τις ανάγκες των καιρών και την εμπιστοσύνη που οικοδομήθηκε  μεταξύ ασθενών και φαρμακοποιών.

Είμαστε έτοιμοι να διαβουλευθούμε για παροχή της εν λόγω υπηρεσίας στους πολίτες, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία για το κοινό στη διευθέτηση ραντεβού και τη χορήγηση των εμβολίων τόσο κατά του covid-19, όσο και κατά της εποχικής γρίπης.  Η πράξη του εμβολιασμού στο ιατρείο αφαιρεί από τον ασθενή μία από τις επισκέψεις που δικαιούται στον προσωπικό του γιατρό.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού, από τα φαρμακεία της γειτονιάς είναι πρακτική που ακολουθείται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνώς, διασφαλίζοντας τη μέγιστη συμμόρφωση  του κοινού και την ταχύτερη διεκπεραίωση των εμβολιασμών. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι, δεν θα πρέπει να εξαιρεθούν τα φαρμακεία, αλλά να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να προσφερθεί η εν λόγω υπηρεσία και στα φαρμακεία και να είναι υπό την αίρεση του κοινού, το πού θα εμβολιασθεί.

Address

P.O.Box: 20611, 1661 Nicosia

Email

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι​

Social Media

Copyright © 2021. cpa.org.cy Cyprus Pharmaceutical Association

Add to cart